Tulburările cognitive sunt caracterizate prin modificări ale structurii și funcției cerebrale care produc afectarea învățării, orientării, judecății, memoriei și capacitățile intelectuale. Între bolile cu un puternic impact în acest sens, se numără Alzheimer și Parkinson, se arată într-un comunicat emis de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.

Potrivit documentului, unei persoane cu tulburări cognitive trebuie să i se pună la dispoziție un spațiu sigur în care să locuiască și, pe cât posibil, să i se asigure autonomie. Autonomia previne apariția sentimentului de depreciere pe care îl au adesea acești bolnavi, explică specialiștii. Potrivit acestora, este important ca persoanele în vârstă să fie antrenate în activități care le permit să rămână cât mai active, precum cititul, plimbările, întâlnirile cu prietenii sau participarea la anumite evenimente.

De asemenea, specialiștii atrag atenția că în rândul persoanelor cu tulburări cognitive sunt des întâlnite situațiile în care uită cum să se îmbrace, în care se pot frige cu alimente sau în care pot avea un comportament agresiv cauzat de faptul că au pierdut contactul social şi capacitatea de judecată. De aceea, este recomandat ca bolnavii să fie atent supravegheați și ajutați sau corectați ori de câte ori este nevoie.

Mai mult, ei pot avea frecvent, momente de delir și halucinații, iar în aceste situații, bolnavii trebuie liniștiți printr-o comunicare calmă.

Persoanele cu tulburări cognitive au tendinţa de a pleca şi de a se rătăci, iar cele cu demenţă trebuie să aibă asupra lor o copie după un document de identificare, datele de contact ale unei persoane din familie sau eventual un bilet în care este precizată afecţiunea pacientului, după cum subliniază reprezentanții Societății pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii.

Anual, în întreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson, la nivel european fiind 1,2 milioane pacienţi, în timp ce în ţara noastră sunt înregistraţi peste 70.000 de pacienţi care suferă de această maladie. În ceea ce priveşte boala Alzheimer, în România există peste 500.000 de pacienţi care suferă de aşa-zisa boală a uitării, arată datele publicate în comunicatul de presă. 

SănătateaTV.ro