A doua ediție a Școlii de Vară în Podiatrie, desfășurată în perioada 20-21 iulie 2018, la Sinaia, s-a bucurat de prezența unor speaker și invitați de seamă, care au prezentat noutăți în abordarea și îngrijirea piciorului, precum și studii de caz relevante în managementul piciorului diabetic.

Prof. dr. David Armstrong, chirurg și podiatru la Universitatea din California de Sud (SUA), le-a vorbit participanților despre importanța lucrului în echipe mixte formate din chirurgi, fizioterapeuți, podiatri, diabetologi sau endocrinologi și neurologi atunci când vine vorba de managementul infecțiilor piciorului diabetic. Această abordare interdisciplinară este cunoscută în lumea medicală ca filosofia „Toe and Flow”. De asemenea, chirurgul american a prezentat ultimele metode și tehnologii care pot fi folosite pentru îngrijirea și monitorizarea circulației picioarelor.

Despre ulcerația piciorului diabetic și despre cum poate fi aceasta prevenită a vorbit prof. dr. Lee Rogers, manager al Rețelei de Sănătate a Experților în Prevenția Amputațiilor din America. Potrivit acestuia, neuropatia apare la 8-12 ani după diagnosticarea diabetului de tip I. În cazul persoanelor cu diabet tip II, în foarte multe cazuri neuropatia este deja prezentă la momentul diagnosticului. Ulcerațiile piciorului sunt o complicație frecventă, statisticile arătând că acestea apar la câțiva ani de la instalarea neuropatiei.

Prof. dr. Frank Bowling de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie) a prezentat un program implementat la spitalul din Manchester în care pacienții cu neuropatie diabetică au fost strict monitorizați în privința nivelului de glucoză din sânge și a sănătății piciorului. După implementarea acestui sistem, numărul amputațiilor a scăzut cu 30 %. Alte teme prezentate în cadrul Școlii de Vară în Podiatrie au vizat biomecanica și patologia piciorului, managementul chirugical al piciorului diabetic, dar și educația academică a persoanelor care lucrează în domeniul podiatriei.

La cursurile Școlii de Vară în Podiatrie au participat peste 220 de medici, asistenți medicali și fiziokinetoterapeuți, semn că există interes și cerere pentru podiatrie în România, chiar dacă această profesie nu este încă recunoscută oficial în țara noastră.

„România este la început în domeniul podiatriei. Avem nevoie de profesioniști special pregătiți pentru îngrijirea medicală a piciorului și în același timp de crearea unei culturi a îngrijirii piciorului atât între specialiștii care se ocupă de persoanele cu diabet zaharat și neuropatie diabetică, cât și în rândul publicului larg. Școala de Vară în Podiatrie este unul din evenimentele pe care le dedicăm acestei pregătiri și sperăm că va deveni unul din evenimentele de referință în domeniu. Participarea numeroasă la cea de-a doua ediție ne demonstrează că există un interes ridicat din partea profesioniștilor din sistemul medical românesc raportat la cazurile cu care se întâlnesc în practica medicala curentă”, a declarat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

SănătateaTV.ro