Ministerul Sănătății Publice din Republica Democrată Congo a anunțat începerea campaniei de vaccinare pentru Ebola la populațiile cu risc sporit, în provincia Kivu de Nord, notează reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Vaccinările au început la o săptămână de la anunțul existenței celui mai nou focar de Ebola în această țară. Până la această dată au fost raportate 44 de cazuri, din care 17 au fost deja confirmate.

               Primii care au fost vaccinați au fost ministrul congolez al sănătății și coordonatorul programului extins de imunizare. După ei a urmat personalul medical din prima linie din centrul de sănătate din Mangina, care au intrat în contact cu persoane infectate cu virusul Ebola. „Vaccinurile sunt un instrument important în lupta împotriva Ebola. Acesta este motivul pentru care a fost o prioritate să le punem rapid în aplicare pentru a începe să protejăm lucrătorii din sistemul medical și populația afectată”, a declarat dr. Oly Ilunga, ministrul sănătății din R. D. Congo.

               În prezent,sunt disponibile3.220 de doze de vaccin cu rVSV-ZEBOV Ebola și au fost solicitate doze suplimentare. Reprezentanții OMS mai spun că, în timp ce vaccinul trece prin procesul de licențiere, un acord între GAVI, Asociația Vaccine și Merck, producătorul vaccinului, asigură disponibilitatea unor doze experimentale suplimentare. OMS a oferit sprijin logistic pentru înființarea lanțului de imunizare și a trimis proviziile necesare pentru vaccinare, pe lângă susținerea negocierii protocoalelor cu producătorul și autoritățile naționale, dar și sprijinirea experților în vaccinare din Guineea care lucrează împreună cu personalul autohton.

               Oamenii de știință cred că virusul care provoacă Ebola este răspândit pe distanțe mari de lilieci, care sunt gazde purtătoare și, deși aceștia nu se îmbolnăvesc, pot transmite virusul către alte animale arboricole, precum maimuțele. Virusul ajunge, în cele din urmă, să infecteze oamenii care consumă carnea unor animale sălbatice purtătoare. Epidemia de Ebola din Africa de Vest de acum doi ani a ucis peste 11.300 de oameni și a infectat aproximativ 28.600 de persoane din Guineea, Sierra Leone și Liberia.

Ștefania Doroftei

SănătateaTV.ro