Pacienții cu boala Parkinson din România sunt adesea stigmatizați de societate, iar asta pe lângă problemele de sănătate create de această afecțiune cronică neurodegenerativă. Astfel, pentru a veni în sprijinul pacienților cu Parkinson și al îngrijitorilor acestora, începând cu luna mai a anului 2014, se va desfășura proiectul pilot „Live Well ”.

”Live well este un proiect ce se ocupă de dezvoltarea unor softuri inteligente pentru educarea continuă a aparținătorilor sau a îngrijitorilor persoanelor cu Parkinson, a celor care asistă nevoile pacienților cu boală Parkinson. Tandemul acesta, pacient – îngrijitor, este esențial în abordarea corectă pe o lungă perioadă de timp a pacientului și a nevoilor lui, pentru că un astfel de pacient nu are doar el probleme, creează probleme în mediul imediat lui, adică în mediul familial, societate, ambientul din care face parte”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Luiza Spiru, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Prin proiectul „Live well” aparținătorii pacienților cu boală Parkinson au acces în permanență la informațiile necesare privind îngrijirea persoanelor cu această afecțiune cronică neurodegenerativă, în funcție de stadializarea bolii.

„Sunt îngrijitori din mediul familial, sunt soț și soție, care nu știu cum să abordeze un astfel de pacient. Mai mult decât atât, să nu uităm că îngrijitorul este prima victimă pe termen lung. Prima victimă în sensul că a nu fi bine informat, a nu avea o pregătire din acest punct de vedere, înseamnă că te expui inutil unor riscuri pe termen lung și scurt pe care nimeni nu are voie să și le asume atunci când intră o astfel de profesiune. Acest tip de informare, de educare a îngrijitorului este esențială în politicile europene”, a adăugat prof. univ. dr. Luiza Spiru.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia inaugurării sucursalei din București a Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson, din 11 februarie 2014.

SănătateaTV.ro