Datul sau cerutul șpăgii în spitale este un fenomen în scădere, dar nu va dispărea dintr-o dată, afirmă Sorina Pintea, ministrul Sănătății, citând o serie de rapoarte în acest sens.

”A fost prea încetăţenit în conştiinţa tuturor. Da, există încă acest fenomen în spitale", a explicat ea.

Din punctul său, cauzele sunt multiple: "de teama sancţiunilor", pentru că veniturile salariale au crescut, pentru că pacienţii au devenit "mai atenţi", dar şi în urma campaniilor media.

În aceste condiții, oficialul a îndemnat pacienții cărora li se solicită bani să anunţe acest lucru conducerilor unităţilor medicale.

"Avem acele rapoarte pe care le facem la chestionarele de feedback şi care sunt postate pe site-ul Ministerului şi acolo se observă o diminuare a procentului de la o lună la alta de pacienţi nemulţumiţi. Eu, în general, mă uit la chestiunile negative, aşa-zis negative, la cum evoluează sau involuează", a mai spus ea.

Întrebată dacă spitalele de urgenţă sunt în "topul mitei", ministrul a răspuns: "În general, da, pentru că în spitalele de urgenţă sunt foarte multe specialităţi, este mult personal medical. Categoric nivelul va fi mai mare faţă de un spital municipal sau orăşenesc, iar numărul de pacienţi care intră în aceste spitale este foarte mare. De aceea în acel clasament categoric întotdeauna vor fi aceste spitale mari". 

Spitalul Universitar de Urgență București este unitatea medicală din România unde s-au plâns cei mai mulți pacienți că li s-au solicitat ”bani sau atenții de către medici sau asistente”. Anti-Bribery Synergy , un organism de certificare acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat în audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mită, a realizat un clasament pe baza răspunsurilor pacienţilor din 352 unităţi medicale din toată țara, înregistrate în perioada ianuarie-iulie 2019.

Ultimul update: 8 octombrie 2019

SănătateaTV.ro