Datul sau cerutul spagii in spitale este un fenomen in scadere, dar nu va disparea dintr-o data, afirma Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, citand o serie de rapoarte in acest sens.

”A fost prea incetaţenit in conştiinţa tuturor. Da, exista inca acest fenomen in spitale”, a explicat ea.

Din punctul sau, cauzele sunt multiple: “de teama sancţiunilor”, pentru ca veniturile salariale au crescut, pentru ca pacienţii au devenit “mai atenţi”, dar şi in urma campaniilor media.

in aceste conditii, oficialul a indemnat pacientii carora li se solicita bani sa anunţe acest lucru conducerilor unitaţilor medicale.

“Avem acele rapoarte pe care le facem la chestionarele de feedback şi care sunt postate pe site-ul Ministerului şi acolo se observa o diminuare a procentului de la o luna la alta de pacienţi nemulţumiţi. Eu, in general, ma uit la chestiunile negative, aşa-zis negative, la cum evolueaza sau involueaza”, a mai spus ea.

intrebata daca spitalele de urgenţa sunt in “topul mitei”, ministrul a raspuns: “in general, da, pentru ca in spitalele de urgenţa sunt foarte multe specialitaţi, este mult personal medical. Categoric nivelul va fi mai mare faţa de un spital municipal sau oraşenesc, iar numarul de pacienţi care intra in aceste spitale este foarte mare. De aceea in acel clasament categoric intotdeauna vor fi aceste spitale mari”. 

Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti este unitatea medicala din Romania unde s-au plans cei mai multi pacienti ca li s-au solicitat ”bani sau atentii de catre medici sau asistente”. Anti-Bribery Synergy , un organism de certificare acreditat internaţional şi cu operaţiuni la nivel global specializat in audit, evaluare şi certificare a sistemelor de management anti-mita, a realizat un clasament pe baza raspunsurilor pacienţilor din 352 unitaţi medicale din toata tara, inregistrate in perioada ianuarie-iulie 2019.