Vaccinarea antigripală în fiecare an este importantă, pe de o parte pentru că imunitatea indusă de vaccin sau de boală durează puțin, iar pe de alta pentru că tulpinile virusului gripal care dau epidemii se schimbă de la an la an. Este mesajul dr. Alexis Cochino, președintele Asociației Proimunizare, medic primar pediatrie, specialist alergologie si imunologie, într-un interviu pentru SănătateaTV.ro.

” Imunitatea indusă de vaccin sau de boală durează câțiva ani, puțini. Din cauza asta este important și necesar să ne vaccinăm în fiecare ani, precum și din cauza faptului că tulpinile care circulă se schimbă de la an la an, astfel încât tulpinile care au dat anul acesta epidemii, la anul nu vor mai face acest lucru și vor fi alte tulpini”, a declarat el.

”Partea minunată este că putem să antrenăm sistemul imun, înainte de a se întâlni cu infecția propriuzisă, prin ceea ce se numește vaccinare. Astfel, dacă ne întâlnim cu microbul respectiv – în cazul gripei cu virusul gripal – să avem deja anticorpii formați, care să poată neutraliza virusul, astfel încât să nu facem infecția și boala”, a adăugat Alexis Cochino.

El a atras atenția că niciun vaccin nu poate să ofere protecție în proporție de 100%.  ” Evident, nici vaccinul antigripal nu face excepție, dar scade foarte mult riscul de a face boala, scade foarte mult riscul de a face forme severe de boală și respectiv de a muri din cauza acestei infecții”, a spus el. Iar populația pare receptivă. ” Am o grămadă de pacienți care mă întreabă cum să se vaccineze, cum să își vaccineze copiii antigripal (...). Cea mai potrivită perioadă pentru vaccinare este la începutul sezonului rece, adică lunile octombrie, poate noiembrie”, potrivit lui.

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie, a declarat că ” au fost disponibile 200.000 de doze de vaccin gripal tetravalent pe piața liberă, care s-au epuizat până pe data de 15 octombrie”. ”În anii precedenți, numărul acestora era mai mic pe piața liberă și nu se epuiza nici până în ianuarie. Acesta este un indicator clar în ceea ce privește nivelul de încredere al populației în vaccinul gripal”, a mai spus el.

Aceasta, în condițiile în care, în sezonul trecut, în România s-au înregistrat 199 de decese provocate de gripă. Acesta a fost și motivul pentru care Ministerul Sănătății a achiziționat un număr mai mare de doze de vaccin pentru acest sezon, 1,5 milioane. Dr. Gindrovel Dumitra atrage însă atenția că, chiar și în aceste condiții, stocul nu este la nivelul cerințelor internaționale.

 

Situația gripei în România

 

Potrivit celor mai recente date transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în săptămâna 28.10.2019 – 03.11.2019, au fost raportate la nivel național 23 cazuri de gripă clinică, număr de peste trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, atunci când au fost înregistrate 7 cazuri.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 81.926, comparabil cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (82.493 de cazuri) și cu 11.3% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (92.414).

Până la data de 27.10.2019, au fost vaccinate antigripal 415.970 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Ultimul update: 8 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro