De multe ori, cu toții ne trezim dimineața cu amintirea vagă că am visat ceva, dar nu ne amintim exact ce. Sau suntem convinși că nu am visat deloc. Potrivit specialiștilor, toți oamenii uită, în medie, 90 la sută dintre vise, deși toți visăm aproximativ 25% din timpul somnului. Se știe că abilitatea de a ne aminti visele depinde de o serie de factori. Faza trezirii este fundamentală: dacă deschidem ochii în faza REM (perioada în care are loc visul) este mai probabil să ni-l amintim, chiar dacă este bine de știut că amintirea visului rămâne aproximativ 15 minute după trezire, deci dacă o persoană nu se concentrează imediat pe memorarea acestuia, este ușor ca după câteva minute să nu își poată aminti niciun detaliu. Un truc pe care mulți îl folosesc este să păstreze un jurnal pe noptieră pentru a-și nota visul imediat după ce se trezesc.

 

Când creierul „face curățenie”

 

De ce uităm însă, adesea, aproape toate visele, mai puțin cele care sunt intense din punct de vedere al emoțiilor sau ciudate? În ultimii ani, mai multe studii au indicat somnul ca fiind momentul zilei în care creierul nostru „face ordine și curățenie”, eliminând „date” de prisos și stocând informații importante pe termen lung. Pe scurt, în timpul viselor, creierul uită în mod activ informațiile de prisos și probabil și amintirea viselor în sine. Dar modalitățile acestui proces au rămas un mister. Un grup de oameni de știință japonezi și americani a încercat să investigheze situația și a descoperit că amintirea visului este ștearsă de un grup mic de celule din hipotalamus, zona neuronală care este responsabilă și de controlul apetitului. Cercetările lor, care au avut loc deocamdată doar pe șoareci, au fost publicate recent în revista Science.

„Rezultatele noastre sugerează că activitatea unui grup mic de neuroni (numiți celule MCH), în faza de somn REM, controlează dacă, după o noapte de somn, ne vom mai aminti informațiile noi, dobândite recent", a explicat coordonatorul studiului, Thomas Kilduff, care lucrează la Centrul de cercetare SRI International, din Menlo Park, California. Studiind creierul șoarecilor, experții și-au dat seama că în faza REM a somnului, majoritatea celulelor MCH sunt active. Astfel, cercetătorii „s-au jucat” încercând să oprească și să activeze aceste celule în diferite stadii ale somnului și observând ce s-a întâmplat cu amintirile șoarecilor. Ei bine, studiul a arătat că, prin activarea acestor neuroni în faza REM, șoarecii au avut tendința de a pierde amintirea informațiilor recent dobândite și care nu erau consolidate încă. În schimb, prin oprirea neuronilor MCH în faza REM, amintirile șoarecilor legate de informațiile recent învățate au devenit mult mai puternice. Concluzia experților a fost acești neuroni șterg în mod activ datele de prisos din creierul nostru și o fac exclusiv în timp ce visăm.

Ultimul update: 21 septembrie 2019

SănătateaTV.ro