Dependenţa nu este doar o problemă comportamentală anunţată prin diverse simptome, precum nevoia acută de anumite substanţe şi schimbări ale stării de dispoziţie. Dependenţa este mai mult decât atât, este o boală cerebrală cronică, arată un studiu efectuat de un grup de cercetători americani.

În ceea ce priveşte tratamentul şi prevenirea dependenţei, specialiştii sunt de părere că din aceste puncte de vedere trebuie făcute eforturi pe termen îndelungat, la fel ca în alte afecţuni cronice, precum diabetul şi bolile cardiace.

În ultimele două decenii, medicii care au studiat ştiinţele neuronale au descoperit şi modul în care dependenţa pune stăpânire pe anumite părţi ale creierului, dar şi ce anume declanşează această boală cerebrală cronică.

 Aşadar, dependenţa are la bază, aşa cum au afirmat cercetătorii, un efect combinat complex fomat din reţele cerebrale emoţionale, cognitiveşi comportamentale. Un rol important îl are şi genetica. Dacă o persoană a avut antecedente în tinereţe, cu atât mai mult aceasta este mai vulnerabilă în faţa dependenţei.

SănătateaTV.ro