Dermatita de contact este una dintre frecventele afecțiuni dermatologice cauzate de contactul cu diverse substanțe alergice, fie că vorbim despre produsele cosmetice și de înfrumusețare pe care femeile le utilizează fie despre praful din casă care conține săruri de nichel și de crom.

”Dermatita de contact reprezintă o reacție a pielii la contactul cu diverse substanțe din mediul înconjurător. Mecanismele prin care se irită pielea în urma contactului cu aceste substanţe pot fi diferite. Unele substanțe au mecanism imun, alergic, altele sunt rezultatul din efectul iritativ pur şi simplu, pe care respectiva substanță o are asupra pielii. Alteori substanța respectivă are acțiune fotodinamică. Aflată pe piele, substanţa favorizează absorția razelor ultraviolete sau a radiațiilor solare extrem de puternice care la rândul lor declanșează o reacție iritativă”, a declarat într-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.

Potrivit specialiștilor, dermatita de contact este o afecțiune ce poate fi ușor diagnosticată pe baza relatărilor pacientului. Se impun investigații suplimentare, în momentul în care medicul dermatolog dorește să stabilească care sunt subtanțele alergice ce afecteeză sănătatea pielii pacientului.

Ca multe alte afecţiuni şi dermatita de contact poate fi prevenită, însă trebuie respectate mai  multe reguli:  evitarea contactului cu substanțe alergice, purtarea de mănuși atunci când intrăm în contact cu substanțe alergenice, utilizarea cremelor hidratante şi emoliente.

Contrar celor crezute în popor, dermatita de contact nu se transmite și celor din jurul nostru, această predipoziție de a dobândi dermatită având rădăcini în familiile noastre.

SănătateaTV.ro