Dermatita este inflamația manifestată la nivelul pielii, însoțită de roșeață, usturime, mâncărime sau de vezicule cu lichid. Suprafața pe care apar aceste leziuni este cea care a venit în contact cu o substanță ce se manifestă în mod agresiv pe piele.

Există două cauze de producere a unei dermatite. ,,Cea mai frecventă este dermatita în care produsul care generează suferința, afectează prin contact direct, fără să necesite intervenția unor mecanisme din interiorul organismului. A doua cauză presupune un răspuns și din partea mecanismelor de protecție ale organismului, manifestăndu-se fie ca alergii, fie ca activare a sistemului imun de protecție”, a precizat prof. dr. Ioan Nedelcu, Medic Primar Dermatologie-Venerologie.

În cazul unei dermatite iritative, reacția se produce de la primul contact cu produsul iritativ. Aceasta este frecvent indusă de metale, substanțele acide, substanțele bazice. Atunci când o substanță este foarte alcalină (bazică) atunci denaturează celulele pielii și astfel apare iritația care poate să evolueze până la necroză.

În jurul nostru, fiecare substanță poate declanșa de la primul contact dermatită iritativă. Există un risc mai mare de apariție a dermatitelor iritative la persoanele care lucrează cu diverse metale, substanțe bazice, substanțe acide, care, prin procesul muncii, vin în contact cu aceste substanțe.

Specialiștii recomandă evitarea contactului cu substanțele respective, purtarea mânușilor de protecție care să împiedice contactul pielii cu substanțele și folosirea cremelor aplicate pe mâini, la începerea procesului de producție.

În cazul în care o persoană vine accidental în contact cu o substanță foarte acidă sau foarte alcalină, specialiștii recomandă ca mâinile să fie spălate imediat. În situația în care a fost folosită o substanță alcalină, ca tratament, este nevoie de utilizarea unui acid care să o neutralizeze, iar dacă substanța folosită a fost acidă, este indicată utilizarea unui alcalin.

În cazul copiilor, tratamentul constă în anti-inflamatoare, anti-alergice și creme pe bază de steroizi, dar și antibiotice care să calmeze iritația dermatitei iritative și să reducă riscul apariției infecției pe zona pe care țesutul cutanat a fost afectat.  

SănătateaTV.ro