Femeile însărcinate care au dezvoltat diabet gestațional sau aveau afecțiunea înainte de a apărea sarcina (diabet pregestațional) se pot confrunta cu probleme de sănătate grave ale bebelușilor, la naștere.

O nouă cercetare prezentată în cadrul celei de-a 52-a Întâlniri Anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), care are loc în perioada 12-16 septembrie la Munchen, în Germania indică o asociere între aceste două tipuri de diabet, în cazul femeilor însărcinate, și consecințe nefaste asupra stării de sănătate a bebelușului.

Astfel, comparativ cu femeile gravide care au un nivel glicemic normal, în cazul celor care se confruntă cu diabet gestațional sau pregestațional există un risc crescut ca bebelușul să se confrunte cu hipoglicemie neonatală, greutate subnormală la naștere sau, dimpotrivă, greutate mare, icter, malformații fetale, niveluri scăzute de calciu și magneziu ori să fie nevoie de naștere prin cezariană.

În același timp, diabetul pregestațional a fost asociat cu un risc de 2.7 ori mai mare ca nou-născutul să aibă probleme respiratorii, față de situațiile în care mamele aveau un nivel normal al glicemiei, dar și cu un risc de 46.5 ori mai mare pentru polihidraminoză (exces de lichid amniotic).

Pe lângă posibilele efecte negative ale diabetului gestațional sau pregestațional, femeile însărcinate care au unul dintre aceste tipuri ale afecțiunii sunt expuse și la alte probleme, în cazul în care prezintă comorbidități. Dintre acestea, hipertensiunea arterială sau dereglările glandei tiroide sunt printre principalii factori care pot determina complicații pentru bebeluș, aceștia fiind luați în considerare în derularea cercetării în cauză.

Rezultatele cercetării, prezentate în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) 2016, au fost obținute în urma unui studiu desfășurat în perioada 2002-2012 de către o echipă condusă de dr. Basilio Pintuadi de la Spitalul  Ca' Granda din Milano, Italia. Studiul a utilizat date din regiunea italiană Puglia, din 135.163 de sarcini, fiind selectate 1357 în care era prezent diabetul gestațional, respectiv 234, cu diabet pregestațional. În analizarea datelor au fost avute în vedere vârsta pacientelor, prezența hipertensiunii arteriale și a dereglărilor tiroidale, precum și consumul de medicamente.

SănătateaTV.ro este prezentă la cea de-a 52-a Întâlnire Anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului. Cele mai noi informații din domeniul diabetului zaharat sunt pe www.SănătateaTV.ro. 

SănătateaTV.ro