Copiii ai cărora mame au suferit de diabet – inclusiv, dar nu limitat la diabet gestațional – au arătat un risc mai mare de afecțiuni cardiace, a arătat un studiu realizat în Danemarca, într-o perioadă de 40 de ani.

Ratele de afecțiuni cardiovasculare au fost cu 29% mai mari în rândul copiilor femeilor cu diabet în timpul sarcinii, față de cei neexpuși la această voală, arată autorii studiului.

Riscul a fost cu atât mai mare în rândul copiilor ale căror mame au suferit de diabet dinainte de a rămâne însărcinate.

Potrivit unor studii anterioare, expunerea prenatală la diabet matern este legată de risc de obezitate și diabet la copii – ceea ce, la rândul lor, pot duce la afecțiuni cardiovasculare ulterioare.

Autorii cercetării au speculat că printre potențialele mecanisme asociate acestei tendințe se numără faptul că la făt ajung cantități mari de glucoză din organismul mamei, ceea ce ar putea duce la o creștere a secreției de insulină la făt, precum și la hiperglicemie.

Oamenii de știință au examinat date de la peste 2 milioane de copii din registrele naționale daneze de sănătate care s-au născut fără o afecțiune cardiacă congenitală, în perioada 1977-2016. Ei au fost urmăriți fie până când au fost diagnosticați cu afecțiuni cardiovasculare, fie până când au decedat, fie până când au emigrat sau până la finalul anului 2016.

În studiu au fost incluse aproximativ 22.000 de femei cu diabet pregestațional (inclusiv diabet de tip 1), aproximativ 6.500 cu diabet de tip 2 și aproximativ 26.200 cu diabet gestațional.

Autorii au notat că mamele care sufereau de diabet au tins să fie mai în vârstă, cu studii superioare și să fumeze mai puțin în timpul sarcinii decât cele fără diabet.

În total, 1.153 de copii ai mamelor cu diabet au dezvoltat afecțiuni cardiovasculare față de 91.311 copii care nu proveneau din familii în care mama suferea de diabet.

Ultimul update: 5 decembrie 2019

SănătateaTV.ro