Luna noiembrie este dedicată luptei împotriva diabetului zaharat, devenit o povară socială și economică, prin numărul de cazuri în continuă creștere și costurile foarte mari pe care le generează în sistemele de sănătate.

Mai mult de una din zece persoane suferă de diabet în România – mai precis, 11,6% din adulții cu vârste între 20 și 79 ani au această afecțiune. La fel de îngrijorător este că doar aproximativ jumătate dintre ei știu că au diabet, iar persoanele cu diabet nediagnosticat sunt expuse riscului unor complicații severe. Nivelul crescut al glucozei din sânge pe perioade îndelungate poate produce leziuni vasculare generalizate, inclusiv la nivelul picioarelor.

 

Complicațiile ascunse ale diabetului

 

Cel mai mare risc de a dezvolta complicații la nivelul picioarelor îl au persoanele din categoriile cu vârsta mai ridicată, care au diabet de mult timp, au hipertensiune, retinopatie diabetică și au fost sau sunt fumători.

„Diabetul poate fi o boală extrem de periculoasă prin complicațiile pe care le cauzează. Dacă ne referim la afectarea picioarelor, consecințele pot fi foarte severe, dacă nu există o monitorizare atentă, în principal din partea persoanei cu diabet. Atunci când apare deteriorarea sensibilității nervoase, auto-examinarea picioarelor este obligatorie. Orice rană cât de mică, dacă nu este observată și nu este tratată corespunzător, înseamnă un risc crescut de ulcerație și, prin urmare, de amputații. De aceea, dacă avem în familie avem cazuri de diabet, trebuie să urmărim ca diabetul să nu fie neglijat, iar recomandările medicului să fie respectate întocmai”, a explicat conf. dr. Ioan Andrei Vereșiu, medic diabetolog și președinte al Asociației de Podiatrie.

Ulcerațiile apar în urma rănilor, loviturilor, care trec neobservate, din cauza deteriorării sensibilității nervoase în urma expunerii prelungite la valori ridicate ale glicemiei și la alți factori de risc, precum fumatul sau hipertensiunea arterială. Acestea, la rândul lor, fac ca vindecarea să fie mult mai dificilă decât în mod normal, de aceea este esențial să fie tratate de către un specialist. În lipsa unei îngrijiri corespunzătoare, ulcerațiile pot avea o evoluție nefavorabilă și pot conduce la amputații.

 

Numărul amputațiilor la pacienții diabetici poate fi redus

 

Complicațiile la nivelul picioarelor persoanelor cu diabet sunt printre cele mai grave și costisitoare probleme cauzate de această boală. „Toate persoanele care au diabet se află la risc de a dezvolta complicații ale picioarelor, o cauză importantă de dizabilitate. La fiecare 30 de secunde, în lume, are loc o amputație a unui membru inferior, în urma diabetului, iar în țara noastră se fac 14 astfel de amputații pe zi”, a mai adăugat președintele Asociației de Podiatrie. O mare parte dintre aceste amputații ar putea fi prevenite printr-un screening sistematic, prin evaluarea riscului de picior diabetic, educație și o îngrijire completă și eficientă, care să includă asistență și din partea unui podiatru, specialistul în îngrijirea picioarelor.

În prezent, profesia de podiatru este reglementată în peste 21 țări, în România nefiind încă recunoscută. Podiatrul este specialistul care are grijă de sănătatea picioarelor de la prevenţie și diagnostic până la tratamentul propriu-zis al afecţiunilor piciorului. Asociația de Podiatrie face demersuri în recunoașterea acestei profesii în România, alături de informarea și educarea populației, precum și a profesioniștilor (medici, asistenți și fiziokinetoterapeuți) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.

Ultimul update: 24 noiembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.