Neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat de tip 1 și de tip 2, care afectează peste 60% din persoanele cu diabet. Mulți pacienți însă nu știu că au această complicație, care ar putea fi depistată încă din stadii incipiente, prin intermediul unor programe de screening.

Simptomele neuropatiei diabetică pot fi nesemnificative la început, ceea ce poate face complicația să treacă neobservată o lungă perioadă timp. Există însă și tipuri de leziuni ale nervilor care pot cauza simptome bruște și severe. Neuropatia diabetică se manifestă prin leziuni ale nervilor și poate apărea oricând, însă cei mai expuși sunt pacienții în vârstă și care suferă de mai mulți ani de diabet.

Majoritatea pacienților prezintă, de obicei, o combinație de neuropatii. Neuropatia periferică diabetică poate fi polineuropatie generalizată simetrică sau focală. Cea mai des întâlnită formă de polineuropatie diabetică este cea generalizată. Unele tipuri de neuropatii sunt caracterizate prin parestezii nedureroase, afectarea sensibilității tactile, amorțeală, furnicături, durere sau slăbiciune. Neuropatia dureroasă indică însă faptul că sistemul senzitiv periferic este afectat. Durerea neuropatică este de obicei caracterizată prin senzații de arsură, junghi sau electrocutare.

Neuropatia generalizată sau focală apare de obicei la nervii din zona capului, abdomen sau picioare. În funcție de nervii afectați, pacienții pot avea dureri în spatele unui ochi, vedere în ceață sau dublă ori nu pot mișca o parte a feței. Dureri pot apărea și în zona lombară, pelvis, în fața coapsei, în piept, stomac, în afara tibiei sau în interiorul piciorului.

Polineuropatia generalizată simetrică se instalează progresiv și se manifestă sub forma unor parestezii la nivelul tălpilor și care de obicei sunt mai intense în timpul nopții. Aceste tulburări de sensibilitate sunt factori de risc pentru apariția ulcerațiilor membrelor inferioare. Persoanele care au neuropatie periferică mai pot avea pierderi de echilibru, o sensibilitate crescută la atingere, slăbiciune musculară, dar și o vindecare mai greoaie a unor răni de pe picioare.

Neuropatia vegetativă poate afecta sistemul cardiovascular, aparatul urogenital, tubul digestiv, aparatul respirator și glandele sudoripare.

Pentru a depista la timp boala, pacienții care prezintă aceste simptome trebuie să meargă la medic pentru consult, întrucât un tratament efectuat la timp  poate preveni deteriorarea treptată și iremediabilă a nervilor.  Ca primă măsură însă pentru reducerea riscului de dezvoltare a neuropatiei diabetice, pacienții cu diabet trebuie să fie preocupați de controlarea constantă a glicemiei și de menținerea unui echilibru al acesteia.

 

Material realizat cu sprijinul Societății de Neuropatie Diabetică.

Surse: Falup-Pecurariu C et al. - Diagnosticul neuropatiei diabetice; Diaconu C - Diagnosticul diferențial al neuropatiei diabetice (In: Neuropatia diabetică, 2016, editori: Băjenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF).

Ultimul update: 21 ianuarie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.