Experții din cadrul comisiei de nutriție a Colegiului American de Cardiologie au analizat principalele tendințele în alimentație, dietele-minune și alimentele promovate ca având beneficii pentru sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular din perspectiva medicinii bazate pe dovezi. Concluziile acestora au fost publicate recent în Journal of the American College of Cardiology. Comisia, condusă de dr. Andrew Freeman, a analizat câteva din alimentele popularizate în ultimii ani ca având beneficii pentru sănătatea sistemului cardiovascular, dar despre care informațiile vehiculate în mass-media sunt controversate sau contradictorii.

Este cafeaua bună pentru sănătate? Dar algele sau produsele fermentate? Alimentele bogate în omega-3 sunt atât de sănătoase precum credem? Un pahar de vin pe zi ne poate ajuta să trăim mai mult sau din contră? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care comisia din cadrul Colegiului American de Cardiologie a încercat să răspundă, bazându-se pe calitatea evidențelor și pe rezultatele studiilor publicate.

Nutritie_JACC

Concluziile au arătat că leguminoasele – o categorie din care fac parte fasolea, năutul, lintea și mazărea – pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, a nivelului zahărului din sânge și a LDL-colesterolului. De asemenea, există dovezi că alimentele bogate în omega-3 susțin sănătatea inimii și scad riscul cardiovascular atunci când sunt incluse într-o dietă echilibrată. Ceaiul și cafeaua pot fi alegeri sănătoase, dar asta doar dacă respectivele băuturi sunt consumate fără zahăr sau lapte. Iar dacă tot am ajuns la capitolul zaharuri – e bine ca băuturile îndulcite de orice fel, precum și alimentele procesate, cu adaos de zahăr, să fie evitate, spun experții.

Câteva studii au arătat că alcoolul consumat cu moderație reduce riscul cardiovascular. Însă multe din aceste studii sunt puse în prezent sub semnul îndoielii. O altă problemă este că cei mai mulți consumatori nu înțeleg conceptul de moderație, ipoteză întărită și de faptul că alcoolul este servit (la restaurante, de exemplu) în porții mult mai mari decât cantitatea recomandată sub deviza „consumului moderat”. Experții avertizează, deci, publicul să nu justifice consumul de alcool prin prisma presupuselor efecte benefice pentru sănătate.

Alte alimente care au căpătat popularitate în ultimii ani datorită presupuselor beneficii pe care le oferă sunt algele sau alimentele fermentate (iaurt, kombutcha, kimchi). Pentru a se putea pronunța în cazul lor, spun experții, este nevoie de mai multe studii care să dovedească beneficiile pretinse.

Este a doua oară când Colegiul American de Cardiologie publică o recenzie sistematică a principalelor tendințe și controverse în materie de nutriție, din dorința de a oferi consumatorilor opinii avizate, susținute de dovezi.

 

Monica Georgescu

SănătateaTV.ro