Digitalizarea în sănătate reprezintă una dintre prioritățile Uniunii Europene și, implicit, ale României pentru următorii ani. Experți din mai multe state ale Uniunii Europene au explicat pentru SănătateaTV.ro ce înseamnă, mai exact, digitalizarea în sănătate și, mai ales, ce avantaje vor avea oamenii.

“În Europa s-a convenit să avem un dosar electronic standard și să avem un punct național de contact pentru eHealth în fiecare țară. Aceasta pentru a putea transfera aceste date oriunde se află cetățeanul în Europa. Cu un acord bilateral între țări, acest lucru este deja posibil”, a explicat Chrystos Chyzis, expert la Ministerul Sănătății din Cipru.

Sari Palajoki, de la Ministerul Afacerilor Sociale și Sănătății din Finlanda, militează pentru accesul pacienților, în orice moment și de oriunde, la propriile date.

Potrivit planurilor discutate în prezent, statele membre ale Uniunii Europene ar urma să facă schimb de informații medicale. “Atunci când călătorești sau locuiești în altă țară poți să folosești o rețetă de medicamente la fel ca în țara ta de origine”, a explicat Edgar Sguab, din Letonia, ce înseamnă aceasta pentru omul de rând.

Obiectivul final este ca serviciile medicale să fie și mai accesibile și mai echitabile în Europa, potrivit experților.

 

Ce este eHealth?

 

Ehealth reprezintă o serie de instrumente și servicii care utilizează tehnologii ale informației și comunicațiilor (TIC) și care pot îmbunătăți prevenirea, diagnosticarea, tratamentul, monitorizarea și gestionarea, potrivit Comisiei Europene. Aceasta aduce beneficii tuturor, eficientizând sectorul medical prin îmbunătățirea accesului la îngrijiri medicale de calitate;

Ehealth include schimbul de informații și date între pacienți, furnizorii de servicii medicale, spitale, personalul sanitar și rețelele de informare în domeniul medical; dosare medicale electronice; servicii de telemedicină; dispozitive portabile de monitorizare a pacienților, software pentru programări în sala de operații, chirurgie robotizată, proiecte de cercetare fundamentală în domeniul fiziologiei umane virtuale.

Unul dintre obiectivele Uniunii Europene în acest sector este să îmbunătățească sănătatea cetățenilor punând la dispoziția tuturor, prin instrumentele eHealth, un fond informațional de importanță vitală;

Uniunea își propune și să îmbunătățească accesibilitatea și calitatea serviciilor de asistență medicală, integrând instrumentele eHealth în politica sanitară și coordonând strategiile politice, financiare și tehnice ale statelor membre;

O altă prioritate este să facă instrumentele eHealth mai eficiente, mai ușor de utilizat și acceptate pe scară mai largă prin implicarea personalului sanitar și a pacienților în fazele de elaborare, proiectare și aplicare a strategiilor.

Ultimul update: 23 iunie 2019

SănătateaTV.ro