Începând cu anul 2015, ţara noastră va avea proprii specialişti în chirurgia Hepato-Bilio-Pancreatică (chirurgia HBP). Şi asta datorită faptului că în 2013, la Centrul de Chirurgie Generala şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni Bucureşti a început pregătirea primei serii de 30 de cursanţi din toată ţara în chirurgia HBP şi Transplant Hepatic, ca răspuns al necesităţii dezvoltării acestei specialităţi şi a colaborării interdisciplinare în acest domeniu, potrivit unui comunicat de presă. După promovarea examenului de absolvire, cursanţii urmează să obţină în acestă toamnă atestatul de specializare.

„Trebuie să le oferim pacienţilor şansa de a fi operaţi de echipe special antrenate într-un tip de patologie în care au şi experienţă”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, preşedinte al Asociaţiei Române de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică şi Transplant Hepatic.

Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec” a fost ales pentru pregătirea cursanţilor prin prisma experienţei remarcabile de peste 2.000 de rezecţii hepatice în ultimii 20 de ani şi a peste 1.000 de rezecţii pancreatice în ultimii 15 ani.

În 2014, chirurgia HBP a însemnat pentru Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic „Dan Setlacec” peste 100 de operaţii de transplant hepatic, peste 100 de rezecţii pancreatice, peste 200 de rezecţii hepatice şi peste 400 de intervenţii în sfera biliară - un volum operator semnificativ, care indica o nevoie reala de specialişti în HBP, se mai arată în comunicat.

SănătateaTV.ro