Direcția de Sănătate Publică din București a desfășurat controale în zece unități medicale private din Capitală. În urma acestora, o clinică a fost închisă, trei unități medicale au activitatea suspendată și inspectorii au dat amenzi în valoare de 72.200 de lei, anunță Ministerul Sănătății (MS) printr-un comunicat de presă. Controalele vin după ce o persoană de origine italiană ar fi făcut o serie de operații estetice la mai multe clinici private fără să aibă studii de specialitate. 

Clinica medicală care a fost închisă acorda consultații medicale deși îi fusese suspendată activitatea încă din luna septembrie a anului 2018. Inspectorii sanitari au mai descoperit că, la două din adresele la care figurau clinici medicale, nu se desfășura activitate medicală - una dintre unități era în reamenajare, iar în cadrul celeilalte unități se desfășurau activități de import-export (comerț cu ridicata) de produse farmaceutice. Într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizației sanitare de funcționare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal și nici iluminatul natural, se mai arată în comunicatul MS.

La clinicile unde a fost suspendată activitatea și s-au dat amenzi nu au fost prezentate documentele medicale pentru consultațiile efectuate de persoana respectivă, nici documente care să certifice calitatea de medic, nu a fost asigurată dotarea minimă obligatorie pentru cabinetul de chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reparatorie și au fost găsite produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit. De asemenea, din unitățile respective lipseau produsele biocide necesare dezinfecției personalului și instrumentarului și s-a constatat că nu a fost făcută verificarea tehnică a aparaturii de sterilizare. Au fost găsite și materiale sanitare și produse medicamentoase cu termen expirat. Inspectorii de sănătate publică au descoperit că personalul acestor unități medicale nu respecta protocoalele și procedurile de lucru, iar în sala de operații a fost găsit instrumentar și material moale nesterile și cu termen de valabilitate depășit. Ministerul Sănătății anunță că seria de verificări va continua.

Ultimul update: 18 februarie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.