Managerul Spitalului din Timisoara afirma ca va continua dezvoltarea chirurgiei robotice in unitatea sanitara pentru ca s-a dovedit ca aceasta este in beneficiul pacienţilor.

Raul Patrascu spune ca prin aceasta tehnica s-au rezolvat cu succes cazuri deosebit de complexe, mai ales de natura oncologica, unde mana robotului, ghidata de medic, este mult mai sigura.

Patrascu a declarat ca va avea discuţii cu reprezentantii Ministerului Sanataţii si asteapta sa fie creat un program naţional de chirurgie robotica.

„Consider ca chirurgia robotica este benefica pentru pacient şi reprezinta viitorul. in primul rand, este minim invaziva. Noi avem in vedere, ca spital, dezvoltarea chirurgiei robotice pentru ca se obţin rezultate mai bune pentru pacient. Robotul anuleaza orice fel de tremur al mainii, mai ales in locuri cu vascularizare foarte complicata. De la inceperea proiectului european pe chirurgia robotica (in anul 2015, n.r.) s-au realizat 146 de intervenţii, in anul 2019 s-au realizat 24 de intervenţii colorectale, in sfera urologica, dar şi operaţii complexe pe esofag sau in operaţia Whipple, prin care se scoate o parte din duoden şi capul pancreasului sau pancreasul in intregime, fiind cea mai complexa intervenţie din chirurgia generala datorita vascularizaţiei foarte bogate. La noi s-a efectuat scoaterea totala a pancreasului. Eu vreau sa dezvolt aceasta ramura a chirurgiei robotice pentru ca reprezinta viitorul”, a afirmat Raul Patraşcu, citat de Agerpres.

Robotul chirurgical al spitalului, in valoare de 1,5 milioane de euro, achiziţionat in anul 2015, este parte a unui proiect european de cercetare mai amplu, in valoare de patru milioane de euro.  Pana acum au beneficiat de noua interventie chirurgicala aproape 150 de pacienţi care au avut maladii in special in zona pelvina.

Pana in anul 2022, cand se va finaliza prezentul proiect european, vor mai putea beneficia de intervenţii chirurgicale gratuite, cu ajutorul robotului, inca o suta de pacienţi, dupa care spitalul va pregati alte noi proiecte cu accesare de fonduri unionale, in acelaşi scop.