Directorul Unifarm spune că, în momentul de față, România are stocuri de imunoglubulină suficiente pentru trei-patru luni

8 octombrie 2019 / Ana-Maria Maxim

 

Directorul Unifarm a dat asigurări privind accesul pacienților din România la imunoglubulină. Potrivit acestuia, stocul pentru perioada următoare este asigurat,  iar contractele prevăd o aprovizionare constantă.

"Ceea ce avem în acest moment ajunge pentru circa trei-patru luni, dar contractele sunt cu aprovizionare fermă, constantă, lunară și nu trebuie să ne îngrijorăm pe acest subiect", a declarat Adrian Ionel, în cadrul unei dezbateri privind colectarea și procesarea de plasmă umană în România. 

"Suntem mai mult ca oricând alături de asociațiile de pacienți, empatizăm alături de pacienții care suferă din cauza discontinuitățiilor și atât cât ne permite legea statului român nu vom mai permite ca aceste lucruri să se mai întâmple în continuare așa cum au  fost în 2017", a mai spus directorul Unifarm.

 

Sorina Pintea a anunțat că România ar putea avea o bancă de sânge, plasmă și celule stem, printr-un parteneriat public-privat

 

Prezentă la dezbaterea organizată de Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), Sorina Pintea a anunțar că România ar putea avea o bancă de sânge, plasmă și celule stem. 

"Hotărârea de Guvern prin care se aprobă studiul de fundamentare prin care România poate construi o bancă de sânge, plasmă, sânge şi produse derivate din plasmă prin demararea unui proiect în parteneriat public-privat, probabil că în următoarea şedinţă de Guvern această Hotărâre va fi aprobată. Asta înseamnă, practic, că s-a dat undă verde demarării proiectului construcţiei acestei bănci de sânge şi plasmă. Acest lucru va permite colectarea plasmei, astfel încât ea să poată fi fracţionată şi să asigure pentru România necesarul de imunoglobulină şi produse derivate din plasmă necesare pacienţilor. Îmi este greu să vă dau termene,  e un proiect estimat la 854 de milioane, studiul de fundamentare este făcut de către Comisia Naţională de Prognoză", a declarat ministrul Sănătății

"Din ce știm și ce s-a discutat, vom fi project managerii acestui proiect. Compania Unifarm va fi implicată în el, va supraveghea și se va implica activ, va contribui ca parte activă din partea statului român în acest proiect. Și sperăm să îl și realizăm", a spus și directorul general Unifarm.

Potrivit lui Florin Hozoc, CEO al unei companii farmaceutice, parteneriatul public-privat prezintă o serie de avantaje în ceea ce privește asigurarea imunoglobulinei pentru pacienții din România 

"Din primul an, chiar dacă încă nu s-au constuit și nu s-au autorizat centre de colectare de plasma, partenerul privat are obligația să asigure aprovizionarea continuă cu medicamente derivate din plasmă, la prețuri stabile, pe care le ofertează în licitație și care trebuie să rămână aceleași timp de 25 de ani. Asta oferă statului roman predictibilitate, stabilitate", a declarat Florin Hozoc.

Pe lângă finanțarea, construcția, autorizarea și operarea infrastructurii de colectare, testare, depozitare și procesare a plasmei pentru producția de medicamente, parteneriatul public-privat va putea asigura și finanțarea necesară pentru  îmbunătățirea infrastructurii de colectare, testare, procesare, stocare și distribuție a sângelui, a mai spus Hozoc.

"Fără ca partenerul privat să poată vinde sângele, pentru că am auzit această poveste. Este iegal! Sângele nu poate fi distribuit decât în sistem non-profit, așa cum și centrele de transfuzii distribuie în sistem non-profit", a ținut să precizeze acesta.

Banca ar prezenta avantaje și în ceea ce privește colectarea de celule stem.

"Suntem actori inclusiv în această piață a colectării de celule stem pentru bănci private. Dar eu cred că soluția este banca publică de celule stem, unde orice pacient să-și poată găsi celule stem compatibile și să le primească pentru transplant de celule stem. Când colectezi foarte multe celule stem și le ai într-o bancă publică și ai multe celule stem, e foarte simplu să găsești celule compatibile", a subliniat Florin Hozoc.

 

Pacienții români au nevoie de plasmă!

 

În România sunt peste 8.000 de pacienți dignosticați cu afecțiuni rare, care necesită tratament cu medicamente derivate din plasmă umană. Organizația Mondială a Sănătății apreciază că mai există  încă cel puțin 7.000 de persoane care suferă de boli rare, dar care încă nu sunt diagnosticate.

Deși există recomandări clare ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății privind asigurarea terapiilor cu medicamente derivate din plasmă umană, România este una dintre puținele țări europene care în prezent nu are propria capacitate de colectare și de fracționare a plasmei pentru producerea imunoglobulinei, În momentul de față, însă,  pacienții români sunt dependenți de import.

"În anul 2025 (n.r. la nivel mondial) se estimează un deficit în ceea ce privește imunoglobulina de aproximativ 40%. Pacienții își doresc acces la tratament, dar principala problemă a lipsei de acces la tratament este lipsa de materie primă, adică de plasmă. Și fără să recoltăm plasmă nu vom avea niciodată acces suficient la imunoglobulină și la tratament. Avem nevoie de o rezolvare rapidă să găsim soluţii cât mai rapid pentru a se colecta plasma în România, întrucât acest fapt este vital pentru pacienții noști. În lipsa unui tratament constant, corect și, bineînțeles, sigur, pacienții noștri mor", a transmis Otilia Stanga, președintele Asociației Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.

Informații privind donarea de plasmă pot fi obținute de pe site-ul www.donatorplasma.ro.  Platforma conține  și o secțiune unde cei care vor să devină donatori se pot înscrie. Astfel, va fi creată o bază de date a potențialor donatori. 

 

 

Ultimul update: 9 octombrie 2019