Disfuncția erectilă este o problemă cu care se confruntă tot mai mulți pacienți cu diabet. Semnalul de alarmă este tras de reprezentanții Societății de Neuropatie Diabetică, care spun că prevalența disfuncției erectile este în creștere în special odată cu înaintarea în vârstă, dar și în funcție de durata de îmbolnăvire de diabet zaharat. Între 20% și 67,4% din bărbații cu diabet suferă de disfuncție erectilă, față de 16%, cât reprezintă media populației generale, arată datele unui review publicat anul trecut. Suferința se caracterizează prin absența erecției și prin afectarea vieții sexuale.

„Afectarea funcției sexuale este o problemă frecventă în cazul persoanelor cu diabet. Disfuncția erectilă este una dintre manifestările acestei tulburări, care, de regulă. este diagnosticată la bărbații de peste 40 de ani. Prevalența disfuncției erectile crește progresiv, odată cu înaintarea în vârstă și creșterea duratei diabetului zaharat. Un studiu de specialitate a arătat că la 6 din 10 bărbați care au urmat un tratament antidiabetic timp de cinci ani s-a observat instalarea disfuncției erectile”, arată prof. dr. Gabriela Radulian, președinta Societății de Neuropatie Diabetică.

Factorii de risc pentru disfuncția erectilă la bărbații cu diabet includ vârsta înaintată, durata mai lungă de evoluție a diabetului, controlul glicemic deficitar, insuficiența vasculară, hipertensiunea arterială, dislipidemia, fumatul, obezitatea și sedentarismul. Disfuncțiile erectile pot apărea atât pe fond neurologic, cât și pe fond vascular, traumatic, postchirurgical, endocrin, induse de medicamente sau de factori psihogeni, arată reprezentanții Societății Române de Neuropatie Diabetică.

Pentru diagnostic, medicul efectuează anamneza medicală, dar și sexuală și psihosocială a pacientului cu simptome specifice, și ia în calcul istoricul sexual, stilul de viață (factori de risc precum fumatul, consumul de alcool), nivelul de stres, prezența hipertensiunii arteriale, precum și a unor tulburări endocrine, dar și examinarea fizică a pacientului.

Testele de laborator pot ajuta la identificarea cauzelor disfuncției erectile și, în cazurile mai severe, când tratamentul inițial nu este eficient, pot fi necesare investigații complexe, cum ar fi ecografia Doppler a penisului sau angiografia arterei pudendale.

Disfuncția erectilă a bărbaților diabetici poate fi prevenită sau mult întârziată, afirmă medici din Societatea de Neuropatie Diabetică. Pacienții cu diabet zaharat trebuie să fie preocupați de îmbunătățirea controlului glicemiei și al hipertensiunii arteriale, să renunțe la fumat și să reducă consumul de alcool.

Ultimul update: 29 ianuarie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.