Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, Societatea Română de Nefrologie a tras astăzi un semnal de alarmă asupra pericolului reprezentat de boala cronică de rinichi în rândul populaţiei.

“A avea boală cronică de rinichi din păcate, reprezintă poate cel mai important marker de prognostic negativ. Deci, dragi pacienţi, gândiţi-vă la rinichii dumneavoastră, testaţi-vă funcţia renală. Este poate cel mai important predictor de sănătate sau, dimpotrivă, de boală”, a declarat prof. dr. Adrian Covic, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

„Din cauza prevalenței mari, de 11-15%, boala cronică de rinichi este recunoscută ca o problemă de sănătate publică în majoritatea țărilor lumii”, a precizat prof. dr. Gabriel Mircescu, preşedintele Comisiei de nefrologie din Ministerul Sănătăţii. „Pacienții cu boală cronică de rinichi au un risc mare nu numai de a necesita tratament de substituție a funcțiilor renale prin dializă sau transplant, ci și de evenimente cardio-vasculare. Acest risc poate fi redus, dacă boala cronică de rinichi este diagnosticată în stadii de început și se aplică măsuri simple de încetinire a progresiei”, a continuat domnia sa.

Potrivit profesorului Mircescu, în România, boala cronică de rinichi este frecvent ignorată: deși peste 1,8 milioane de persoane sunt raportate de medicii de familie ca având factori de risc, numai 45.000 sunt diagnosticate de aceștia ca având boală cronică de rinichi. “Cu alte cuvinte, din cele aproximativ două milioane de persoane estimate a avea boală cronică de rinichi, sunt diagnosticate și tratate numai 2%. Pentru remedierea acestei situații, o soluție ar fi îngrijirea integrată a pacienților cu boală cronică de rinichi, în grupuri de practică medicală pluridisciplinare, care includ cabinete ale medicilor de familie, diabetologilor și nefrologilor, spitale cu secții de nefrologie și centre de dializă sau de transplant renal”, a subliniat prof. dr. Gabriel Mircescu.

Cu două decenii în urmă, în România existau doar 35 de centre de dializă, toate de stat, unde erau trataţi cei circa 1.200 de bolnavi. Între timp, numărul centrelor de dializă a crescut puternic, doar în ultimii opt ani fiind înfiinţate 80 de unităţi noi.

Şi numărul total al bolnavilor aflați în tratament la sfârșitul fiecărui an  a crescut continuu. Ritmul de creștere nu a fost însă constant: perioadei inițiale de creștere rapidă (1996-2000: +32,7%/an) i-au urmat perioade cu evoluţie mai lentă (2001-2006), pentru ca ritmul să crească din nou la 7,8%/an în perioada 2007-2012, ca urmare a procesului de privatizare.

Anul acesta, România şi Republica Moldova marchează Ziua Mondială a Rinichiului pe 13 martie, sub sloganul „În cinstea Zilei Rinichiului, bea un pahar cu apă!”. Obiectivele acestei campanii sunt încurajarea unui comportament preventiv şi a monitorizării riscului de a dezvolta boală cronică de rinichi, precum şi educarea populaţiei cu privire la rolul său esenţial în depistarea şi reducerea riscului de boală.  

SănătateaTV.ro