În cadrul unei conferinţe dedicate Zilei mondiale a hepatitei (28 iulie), prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a explicat sincopele în asigurarea vaccinării împotriva virusului hepatitic B (VHB) şi a asigurat că, până la începutul lunii august, vor fi achiziţionate primele doze necesare de vaccin.

Dificultăţile se datorează, potrivit oficialului, numărului tot mai mic de producători de vaccin monovalent – tendinţa fiind de producere a vaccinurilor plurivalente - , scăderii globale a incidenţei bolii şi faptului că nu toate ţările efectuează vaccinarea generalizată a nou-născuţilor.

„În urma demersurilor realizate, s-a identificat unicul distribuitor pe piaţa din România şi, având în vedere urgenţa achiziţionării de vaccin pentru hepatita B, a fost iniţiată achiziţia prin procedură de urgenţă pentru o cantitate de 50.000 de doze de vaccin, care să acopere o perioadă 2-3 luni, urmând ca în paralel, să fie demarată procedura de achiziţie centralizată pentru restul cantităţii de 156.000 de doze. Data estimată de livrare a acestor produse este sfârşitul lunii iulie-luna august. În paralel, Direcţia Generală de Asistenţă Medicală şi Sănătate Publică a MS a solicitat direcţiilor de sănătate publică identificarea tuturor copiilor născuţi în această perioadă, care vor fi toţi recuperaţi la vaccinare prin maternităţi şi cabinetele medicilor de familie, fără afectarea schemei de vaccinare obligatorie” , a declarat prof. dr. Dorel Săndesc. 

SănătateaTV.ro