Dormitul cu televizorul pornit sau cu lumina aprinsă sunt legate de un risc crescut de obezitate în cazul femeilor cu vârsta de peste 35 de ani, arată un studiu recent.

Deși dieta bogată în calorii și sedentarismul sunt cele mai comune explicații pentru obezitate, studii anterioare au legat și expunerea la lumină artificială noaptea cu un risc crescut de îngrășare, notează autorii studiului actual, citați de Reuters.

Cercetătorii au analizat aproape 44.000 de femei în general sănătoase, cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani. Multe dintre ele – aproximativ 17.000 – dormeau cu o lampă de veghe aprinsă, în timp ce peste 13.000 lăsau o lumină aprinsă în fața dormitorului. Aproximativ 5.000 dormeau cu televizorul sau lumina aprinse în cameră.

La începutul studiului, majoritatea femeilor analizate erau supraponderale, dar nu obeze, potrivit Indicelui de Masă Corporală. Niciuna dintre ele nu lucra în ture, care ar fi putut să le întrerupă ciclul de somn.

Datele strânse pe parcursul a șase ani au arătat că femeile care au dormit cu televizorul sau cu lumina aprinsă în cameră sunt expuse unui risc cu 22% mai mare de a fi supraponderale și cu 33% mai mare de a fi obeze decât femeile care au dormit în întuneric total. Întuneric total înseamnă că nu au avut nici lumină de veghe și nici ceas cu display luminat.

Studiul nu a fost un experiment în mediu controlat, deci nu poate dovedi cum sau de ce expunerea la lumină artificială ar putea provoca obezitate. “Cu toate acestea, stingerea luminilor la ora de culcare ar putea reduce riscul unei femei de a deveni obeză”, a subliniat autorul studiului, dr. Yong-Moon Park.

“În studiul nostru, expunerea la lumină artificială noaptea, în timpul somnului, este asociată cu o creștere în greutate atât la femeile care nu dormeau suficient – adică dormeau mai puțin de șapte ore – cât și la femeile care dormeau suficient – între șapte și nouă ore”, a adăugat Park, cercetător la National Institute of Environmental Health Sciences din cadrul National Institutes of Health din Carolina de Nord.

“Astfel, reducerea expunerii la lumină artificială noaptea, în timpul somnului, oferă un instrument important pentru a evita îngrășarea”, a precizat cercetătorul.

 

Epidemia de obezitate în lume

 

Aproximativ 1,9 miliarde de adulți de pe Glob sunt supraponderali sau obezi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Aproximativ 4 din 10 adulți sunt supraponderali și peste 1 din 10 sunt obezi, ceea ce le poate crește riscul de boli cardiace, diabet, probleme renale, probleme articulare și chiar unele tipuri de cancer.

Un indice de masă corporală sănătos este cuprins între 18,5 și 24,9, în timp ce persoanele cu un indice de masă corporală cuprins între 25 și 29,9 sunt supraponderale. Cei cu indicele peste 30 sunt obeze.  

Ultimul update: 11 iunie 2019

SănătateaTV.ro