Doua focare comunitare de rujeola cu cateva zeci de imbolnaviri evolueaza in prezent in judeţul Suceava, la Vicovu de Sus şi Capu Codrului, a anuntat directorul DSP Suceava, Liliana Gradinariu.

Ea a precizat ca, in toate cazurile, este vorba despre copii nevaccinaţi sau vaccinaţi incomplet, parinţii refuzand imunizarea sau neprezentandu-se la medicul de familie.

in luna iulie a acestui an s-au inregistrat in judeţ 61 de cazuri de rujeola, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Pana la sfarşitul lunii iunie, s-au inregistrat, la nivel judeţean, 240 de cazuri de rujeola, dintre care 101 in mediul urban, cele mai multe la categoriile de varsta 5-9 ani cu 50 de cazuri şi 0-1 an cu 35 de cazuri, scrie Agerpres.

Din totalul cazurilor, 200 de pacienţi au fost internaţi in spital, iar 40 au fost izolaţi la domiciliu.

Zonele din judeţ unde s-au inregistrat cele mai multe cazuri sunt Vicovu de Sus cu 58 de cazuri, Cimpulung Moldovenesc cu 55 de cazuri, Moldoviţa cu 23 de cazuri, Radauţi şi Capu Codrului cu cate 19 cazuri.

Potrivit DSP Suceava, in judeţ s-au derulat doua campanii de vaccinare “door to door” la Vicovu de Sus, unde au fost imunizatire 54 de copii şi la Capu Codrului unde au fost vaccinaţi 50 de copii. S-au luat masuri de monitorizare a contacţilor, educaţie sanitara şi recuperare a tuturor restanţierilor la vaccinare.

Directorul DSP Suceava a subliniat ca instituţia dispune de stocuri suficiente de vaccin şi reaminteşte populaţiei ca administrarea vaccinului dupa schema corecta este sigura şi confera imunitate.

Vaccinarea este recomandata copiilor cu varsta intre 9 şi 11 luni, cu revaccinare la varsta de 1 an şi, ulterior, la varsta de 5 ani.

Copiii nevaccinaţi pot beneficia de administrarea vaccinului antirujeolic, prin prezentarea la medicul de familie, schema de vaccinare fiind adaptata pentru fiecare caz in parte.