Înfiinţarea a două noi structuri la nivelul Guvernului şi al Ministerului Sănătăţii, care au ca obiectiv soluţionarea crizei vaccinurilor şi aprovizionarea continuă şi la timp cu dozele necesare, a fost aprobată în această după-amiază în şedinţa de Guvern. Mai exact, este vorba de Departamentul Monitorizare, Implementare Program Naţional de Vaccinare, structură ce va funcţiona în subordinea directă a Ministrului Sănătăţii şi care va avea atribuţii cu privire la achiziţionarea vaccinurilor, administrarea acestora şi o mai bună informare a populaţiei în ceea ce priveşte beneficiile vaccinării, şi deComitetul Interministerial de urgență pentru soluționarea disfuncționalităților din Programul Național de Vaccinare și asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare.

 

Aprobarea a venit ca urmare a vizitei de lucru a premierului Sorin Grindeanu la Ministerul Sănătăţii din această dimineaţă.

 

„Astăzi vom aproba, printr-un memorandum, înfiinţarea unui comitet interministerial de urgenţă pentru soluţionarea disfuncţionalităţilor apărute din Programul Naţional de Vaccinare. E o chestiune extrem de importantă. Totodată, astăzi, se aprobă o nouă organigramă, o nouă funcţionare în Ministerul Sănătăţii, care conţine şi un nou modul, o unitate de management a vaccinării. Iar această unitate va fi responsabilă de tot ceea ce înseamnă procesul de vaccinare de la achiziţionare până la administrarea vaccinului incluzând aici, şi ţin să subliniez acest lucru, campania de conştientizare a populaţiei”, a declarat premierul Sorin Grindeanu în cadrul vizitei de lucru.

 

Potrivit ministrului Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog, unitatea de management a vaccinării va avea cinci membri şi va fi coordonată de dr. Adriana Pistol, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică, având în alcătuire mai multe componente, printre care şi cele de achiziţie, juridică şi de sănătate publică.

 

În discuţie a fost adusă nu doar vaccinarea antirujeolică, orein şi rubeolă, ci şi vaccinarea antigripală

.

„Cred că e important să gestionăm  bine şi campania de vaccinare antigripală, trebuie să se desfăşoare în aceeaşi parametri astfel încât să asigurăm pe de o parte necesarul  de vaccinuri, pe de altă parte să facem tot ceea ce ţine de noi în a conştientiza populaţia despre importanţa vaccinării şi să se pună la punct tot acest lanţ de la achiziţie până la administrare”, a mai subliniat Sorin Grindeanu.

 

Totodată, ministru Sănătăţii a menţionat că a transmis Consiliului Naţional al Audiovizualului un mesaj de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa vaccinării, mesaj care urmează să fie trimis către mass media pentru a fi difuzat. De altfel, se doreşte o campanie de informare mult mai intensă. 

 

„Pregătim şi o campanie foarte intensă pentru absolut toate programele de vaccinare care urmează să le demarăm, inclusiv în momentul de faţă pregătim achiziţia pentru vaccinul pneumoccocic. Este un vaccin care până la momentul de faţă a fost cuprins în programul nostru de vaccinare, dar până acum nu a fost finanţat. Pe lângă aceasta, vom solicita celui care livrează vaccinurile să facă acest lucru direct la Direcţia de Sănătate Publică, să nu mai intre pe lanţul nostru de distribuţie al Unifarm-ului. Mai mult, va fi şi această susţinere a unei informări şi a unei politici de educaţie pentru populaţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, prof. dr. Florian Bodog, în cadrul vizitei de lucru a premierului Grindeanu.

 

Privitor la reluarea vaccinărilor în şcoli, ministrul Sănătăţii a menţionat că se are în vedere şi acest lucru, însă „subiectul este destul de sensibil pentru că toată gestionarea stării de sănătate a copilului  o face medicul de familie”.  

SănătateaTV.ro