Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Tulcea au anunţat luni că s-a semnat contractul de lucrări pentru reabilitarea Secţiei de ortopedie şi a sălii de sterilizare din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea.

Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței de lansare a proiectului "Infrastructură transfrontalieră de sănătate", în valoare totală de peste 3,7 milioane de euro. Perioada de implementare este de 36 de luni.

Tot în cadrul proiectului, care se derulează în comunităţi de pe malurile române şi ucrainene ale Dunării, s-a semnat şi contractul de realizare a documentaţiei tehnice de reabilitare a unor secţii din Spitalul orăşenesc din Măcin, a precizat Persida Costea, manager de proiect din partea Consiliului Judeţean Tulcea.

"În Ucraina, există o procedură diferită de a noastră. Nu pot începe achiziţiile până când nu primesc banii în cont. Zilele acestea vor primii banii şi se vor apuca de treabă", a explicat Costea, citată de Agerpres.

Prin proiectul privind infrastructura de sănătate, partea ucraineană va reabilita un spital de pediatrie şi Spitalul dunărean al Consiliului regional Odessa, iar în Spitalul orăşenesc Măcin, ca şi în secţia de ortopedie a SJU din Tulcea se va implementa sistemul de telemedicină.

"Temeledicina e cea mai simplă cale ca oricine să aibă acces la servicii sigure şi de calitate. Telemedicina reduce costurile, permite medicilor să comunice repede şi eficient cu pacienţii, dar şi între ei, ca specialişti, anulează distanţele şi oferă oportunităţi superioare celor pe care le oferă medicina clasică", afirmă managerul Spitalului orăşenesc Măcin, Vasilica Dascălu.

Proiectul privind infrastructura de sănătate din Tulcea şi Ismail a fost iniţiat în urmă cu cinci ani.

"Este un proiect care reuşeşte nu doar reabilitarea a patru spitale, ci să aducă două comunităţi împreună într-un domeniu de maximă importanţă, nu doar pentru a rezolva probleme stringente care sunt pe infrastructură, ci şi pentru a crea oportunităţi pentru viitor. Aici intervine conceptul de telemedicină", a spus directorul Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră Dunărea de Jos din Galaţi, Natalia Budescu.

Ultimul update: 24 iunie 2019

SănătateaTV.ro