Complicațiile infecțiilor cu virusuri gripale au cauzat douăzeci de decese în ultima săptămână, arată datele raportului publicat astăzi de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Informarea vizează perioada 21-27 ianuarie 2019. Cele mai multe decese au fost înregistrate în Prahova (opt), București (șapte), Timiș (cinci) și Arad (cinci). Rata îmbolnăvirilor a crescut în ultima săptămână, iar specialiștii CNSCBT afirmă că gripa evoluează epidemic.

Potrivit raportului, în toată țara au fost înregistrate 3.393 de cazuri de gripă, față de 4.625 în săptămâna precedentă. Totuși, specialiștii de la CNSCBT estimează aproximativ 4.750 de noi cazuri de gripă, întrucât raportarea ar fi fost influențată de zilele libere din săptămâna 21-28 ianuarie 2019. De asemenea, la nivel național, în șapte zile au fost înregistrate și 90 de cazuri de infecții respiratorii acute severe.

De la debutul sezonului, au fost confirmate prin analize 894 de cazuri de gripă, dintre care 372 în ultima săptămână, raportează CNSCBT. Cele mai multe îmbolnăviri cu virusul gripal s-au înregstrat în București, Olt, Prahova, Argeș și Constanța.

În total, la nivel național au fost 134.201 cazuri de infecții respiratorii acute (glipă clinică, IACRS și pneumonii), cu 53,4% mai mult față de aceeași săptămână a sezonului trecut, când s-au înregistrat 87.492 de cazuri. De asemenea, în săptămâna 21-27 ianuarie 2019 s-au înregistrat cu 14,2% mai multe cazuri de infecții respiratorii acute decât în săptămâna anterioară.

Ultimul update: 30 ianuarie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.