Ministerul Sănătății a suplimentat cu peste140.000 numărul dozelor de vaccin gripal pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă în perioadele reci și cu fluctuații de temperatură, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei www.sanatateatv.ro.

Mai exact, pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat inițial un număr de 500 000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local.

„La cererea direcțiilor de sănătate publică, am luat decizia de a suplimenta cantitatea de vaccin gripal cu încă 143 000 de doze pentru imunizarea persoanelor la risc, astfel încât să evităm creșterea numărului de îmbolnăviri prin viroze de sezon. Recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire să se adreseze medicilor de familie pentru a obține gratuit acest vaccin”, a declarat ministrul Sănătăţii, Conf. univ. dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, potrivit documentului citat.

De la demararea campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon care a început anul trecut, la jumătatea lunii noiembrie, peste 461 000 de persoane au fost vaccinate.

Beneficiază gratuit de dozele de vaccin gripal persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei Ministerului Sănătății şi recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății şi ale Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor.

Ministerul Sănătăţii subliniază, din nou, în comunicatul de presă transmis că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. 

SănătateaTV.ro