”Oamenii au înțeles importanța acceptului pentru donare, faptul că noi am făcut publică munca noastră a făcut ca oamenii să fie mai deschiși la astfel de probleme, practic lucrăm tot în beneficiul pacientului”, a declarat Dr. Dan Sucoveschi, șeful echipei de prelevare de țesut osteotendinos de la Spitalul Colentina din Capitală, imediat după ce echipa sa a realizat a doua prelevare de țesut osos din acest an, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj.

Noaptea  trecută mai multe echipe medicale din țară au lucrat la foc continuu la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj, după ce rudele unei femei în vârstă de 60 de ani care a intrat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular cerebral și-au dat acceptul pentru ca organele să-i fie donate pacienților care au nevoie urgentă de transplant.  Astfel, cinci pacienți pot spera din nou la îmbunătățirea stării de sănătate pentru că în curând vor intra în sala de operație pentru un transplant de organe, cornee și țesuturi osteotendinoase.

O chipă de la Spitalul Colentina din Capitală a realizat prelevarea de țesut osos, care va ajuta ulterior paienți care au probleme de sănătate din sfera ortopediei. Echipa a plecat din București aseară, la 21,55 cu un avion de linie, iar prelevarea a început la miezul nopții.

Dr. Dan Sucoveschi, șeful echipei de prelevare de la Spitalul Colentina din Capitală: ”Am recoltat doi condili femurali bilaterali, folosiți în general pentru orice tip de grefă osoasă: se vor toca foarte mărunt și se vor folosi ca grefă osoasă, pentru a umple diferite defecte osoase, chisturi, tumori, tot felul de defecte osoase patologice”, a explicat medicul Sucoveschi.

Echipa de la București a fost formată din medicul Dan Sucoveschi, medicii rezidenți Manuel Sava, Ștefan Păun , și Dr. Ionuț Teodoriu. De prelevarea ficatului s-a ocupat o echipă medicală de la Institutul Clinic Fundeni formată din Dr. Vasile Lungu, Dr. Gheorghe Potlog și Dr. Rodica Dinu. Rinichii au fost prelevați de o echipă de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condusă de Dr. Dan Pop. Corneea prelevată va fi transplantată unui pacient de la Spitalul Militar Central din Capitală.

De menținerea în condiții fiziologice a donatorului, dar și de întreaga procedură legată de acceptul pentru donare s-a ocupat o echipă medicală de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, formată din Dr. Dumitru Pătraș, Dr. Diana Cristian, Dr. Elena Ștefănescu și Conf. Dr. Cristina Petrișor, coordonator regional de transplant.

Ultima prelevare multiorgan a avut loc vineri, 10 ianuarie, la Spitalul Militar Central din Capitală, după ce rudele unei paciente în vârstă de 56 de ani care a intrat în moarte cerebrală în urma unei hemoragii cerebrale au fost de acord ca organele sale să fie donate celor cu afecțiuni grave care au nevoie de transplant. Atunci a avut loc și prima prelevare de țesut osos din acest an, prelevare realizată de o echipă de la Spitalul Colentina din București condusă de Dr. Andrei Nica.

Ultimul update: 13 ianuarie 2020