”Oamenii au inteles importanta acceptului pentru donare, faptul ca noi am facut publica munca noastra a facut ca oamenii sa fie mai deschisi la astfel de probleme, practic lucram tot in beneficiul pacientului”, a declarat Dr. Dan Sucoveschi, seful echipei de prelevare de tesut osteotendinos de la Spitalul Colentina din Capitala, imediat dupa ce echipa sa a realizat a doua prelevare de tesut osos din acest an, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj.

Noaptea  trecuta mai multe echipe medicale din tara au lucrat la foc continuu la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Cluj, dupa ce rudele unei femei in varsta de 60 de ani care a intrat in moarte cerebrala in urma unui accident vascular cerebral si-au dat acceptul pentru ca organele sa-i fie donate pacientilor care au nevoie urgenta de transplant.  Astfel, cinci pacienti pot spera din nou la imbunatatirea starii de sanatate pentru ca in curand vor intra in sala de operatie pentru un transplant de organe, cornee si tesuturi osteotendinoase.

O chipa de la Spitalul Colentina din Capitala a realizat prelevarea de tesut osos, care va ajuta ulterior paienti care au probleme de sanatate din sfera ortopediei. Echipa a plecat din Bucuresti aseara, la 21,55 cu un avion de linie, iar prelevarea a inceput la miezul noptii.

Dr. Dan Sucoveschi, seful echipei de prelevare de la Spitalul Colentina din Capitala: ”Am recoltat doi condili femurali bilaterali, folositi in general pentru orice tip de grefa osoasa: se vor toca foarte marunt si se vor folosi ca grefa osoasa, pentru a umple diferite defecte osoase, chisturi, tumori, tot felul de defecte osoase patologice”, a explicat medicul Sucoveschi.

Echipa de la Bucuresti a fost formata din medicul Dan Sucoveschi, medicii rezidenti Manuel Sava, Ștefan Paun , si Dr. Ionut Teodoriu. De prelevarea ficatului s-a ocupat o echipa medicala de la Institutul Clinic Fundeni formata din Dr. Vasile Lungu, Dr. Gheorghe Potlog si Dr. Rodica Dinu. Rinichii au fost prelevati de o echipa de la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj, condusa de Dr. Dan Pop. Corneea prelevata va fi transplantata unui pacient de la Spitalul Militar Central din Capitala.

De mentinerea in conditii fiziologice a donatorului, dar si de intreaga procedura legata de acceptul pentru donare s-a ocupat o echipa medicala de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj, formata din Dr. Dumitru Patras, Dr. Diana Cristian, Dr. Elena Ștefanescu si Conf. Dr. Cristina Petrisor, coordonator regional de transplant.

Ultima prelevare multiorgan a avut loc vineri, 10 ianuarie, la Spitalul Militar Central din Capitala, dupa ce rudele unei paciente in varsta de 56 de ani care a intrat in moarte cerebrala in urma unei hemoragii cerebrale au fost de acord ca organele sale sa fie donate celor cu afectiuni grave care au nevoie de transplant. Atunci a avut loc si prima prelevare de tesut osos din acest an, prelevare realizata de o echipa de la Spitalul Colentina din Bucuresti condusa de Dr. Andrei Nica.