În ultima perioadă, populaţia manifestă, din varii motive, un sentiment de neîncredere în sistemul sanitar din ţara noastră. Acest fapt poate fi considerat, în multe situaţii, ca fiind şi cauza pentru care mulţi dintre pacienţi aleg să îşi pună singuri un diagnostic şi să se trateze din surse neconvenţionale, nesigure sau să ajungă tardiv la medic. Specialiştii atrag atenţia că un astfel de fenomen nu este în avantajul pacienţilor şi nici al medicilor şi că trebuie să existe o colaborare eficientă între cei doi actori astfel încât activitatea medicală să aibă rezultate.

 

„Încrederea vine întâi dintr-un context general. Dar dacă ne uităm în jurul nostru putem lesne observa că încrederea se diluează, se erodează în mai multe domenii. De ce se întâmplă asta nu pot să ştiu. Şi atunci, evident că se pierde încrederea şi în sistemul sanitar. Şi aici discuţia este bivalentă pentru că, pe de o parte, încrederea în sistemul sanitar public şi privat este scăzută sau scade sau se erodează. Pe de altă parte, încrederea în profesia medicală se menţine. În toate studiile, lumea are încredere în medic şi în personalul din sănătate şi are mai puţină încredere în sistemele sanitare”, a declarat, într-un interviu pentru www.sănătateatv.ro, dr. Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

 

În acelaşi timp, preşedintele CMR consideră că încrederea este de fapt o instituţie socială, fără de care o societate nu poate exista. Iar prezenţa acesteia în relaţia medic-pacient este esenţială şi trebuie construită în timp, bazându-se pe comunicare, respect şi performanţă.

 

„Erodarea încrederii nu aduce avantaje nimănui. Ea trebuie clădită de către dumneavoastră,  de către noi, medicii. Fiecare în locul său trebuie să clădească încrederea celui cu care lucrează asupra posibilităţilor, asupra rolului şi poziţiei pe care o deţine în locul acela ca să facă ceea ce are de făcut. Încrederea este imperioasă. Ce face corpul profesional? La nivel individual, încrederea este elementul fundamental al relaţiei medic-pacient. Şi încrederea dumneavoastră, ca pacient, nu există dacă eu, ca medic, nu sunt performant şi cu capacităţi profesionale la zi. Eu trebuie să vă respect pe dumneavoastră, iar dumneavoastră să mă înţelegeţi şi să mă respectaţi pe mine. Aşa se sădeşte încrederea. În ceea ce mă priveşte şi îi priveşte pe colegii mei, avem obligaţia de a ne ţine la curent atât cu cunoştinţele practice, teoretice, cât şi cu modul de comportare faţă de pacient”, a mai adăugat preşedintele CMR. 

SănătateaTV.ro