La 12 septembrie, Consiliul Dentiştilor Europeni (CED) - asociaţie europeană ce reprezintă peste 340.000 de medici dentişti, membri în 32 de asociaţii şi colegii naţionale din 30 de ţări europene - sărbătoreşte Ziua Europeană a Sănătăţii Orale, alegând în acest an ca subiect sănătatea orală şi diabetul.

Cu această ocazie, dr. Hendrike van Drie, preşedintele Grupului de Lucru pentru Sănătate Orală al CED, a răspuns pe mail întrebărilor sanatateatv.ro

De ce a ales CED relaţia dintre diabet şi sănătate orală ca temă pentru Ziua Europeană a Sănătăţii Orale din acest an?

„Sănătatea orală şi diabetul” este un subiect de actualitate, fiindcă în ultimul deceniu numărul persoanelor care suferă de diabet a crescut dramatic în Uniunea Europeană şi în toată lumea; în acelaşi timp, conştientizarea publică  a modului în care pot fi prevenite afecţiunile orale la pacienţii cu diabet este destul de slabă. Consiliul Dentiştilor Europeni a considerat că aceasta este o foarte bună ocazie de a creşte conştientizarea despre legăturile dintre diabet şi sănătatea orală şi despre rolul important pe care dentiştii ar putea să-l joace – şi îl joacă tot mai mult – în diagnosticul precoce şi gestionarea pacienţilor cu diabet în UE.

Câte persoane se estimează că prezintă manifestări orale ale diabetului în Europa?

Potrivit Atlasului Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), numărul persoanelor cu diabet în Europa este de 56,3 milioane, adică 8,5% din populaţia adultă. Se estimează că numărul acestora va creşte la 70 de milioane până în 2035. Ţările cu cele mai multe persoane cu diabet sunt în cea mai mare parte din vestul Europei, inclusiv Germaina, Spania, Italia, Franţa şi Marea Britanie. Spre exemplu, în Germania, în medie fiecare al 10-lea pacient care merge la dentist suferă de diabet.

Ce trebuie să ştie pacienţii despre prevenţia şi tratamentul manifestărilor orale ale diabetului?

Pacienţii cu diabet trebuie să ştie că au un risc crescut de a contracta diverse probleme serioase de sănătate orală. Acestea pot fi gingivita sau parodontita, cariile dentare, disfuncţii ale glandelor salivare, afecţiuni ale mucoasei orale, infecţii orale şi tulburări senzoriale oro-faciale. Ei au aşadar nevoie de un standard înalt de sănătate orală, pentru că sunt vulnerabili la efectele afecţiunilor orale. Accesul simplu şi periodic la asistenţa stomatologică de înaltă calitate este esenţială. Aceşti pacienţi trebuie să ştie cum să-şi menţină o bună sănătate orală, iar acest lucru începe cu accesul la asistenţa stomatologică.

Ce pot face medicii dentişti pentru aceşti pacienţi şi ce relaţie trebuie să aibă cu specialiştii în diabet?

În viitor, medicii dentişti vor întâlni tot mai mulţi pacienţi cu diabet. Dentiştii pot juca un rol important în a observa devreme posibilele semne de diabet şi în a sfătui pacienţii să meargă la medic. Dentiştii îi pot ajuta pe pacienţi să-şi îmbunătăţească controlul glicemic, să-şi menţină sănătatea orală şi nutriţională, să efectueze testarea zilnică a nivelului glicemiei. Înţelegerea bolii şi cunoaşterea manifestărilor sale orale nu numai că susţin sănătatea orală a pacienţilor cu diabet, dar le și îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Sunt şi alte feluri prin care medicii dentişti îşi pot îngriji pacienţii: educând pacienţii cu diabet cu privire la relaţia dintre diabet şi sănătatea orală; fiind vigilenţi – pacienţii cu diabet se pot prezenta cu o serie de probleme orale, amintite mai devreme; trimiţând pacienţii ale căror leziuni se vindecă greu sau cu boală parodontală agresivă la control medical pentru diagnosticarea precoce a diabetului; ajutând pacienţii să întreţină o bună sănătate orală şi o dietă sănătoasă;  dentiştii pot asigura îngrijirea parodontală optimă a pacienţilor cu diabet.

    

SănătateaTV.ro