Stomatita este o afecțiune a cavității bucale care poate apărea la orice vârstă, inclusiv în perioada copilăriei, potrivit unui comunicat de presă primit de redacția www.SănătateaTv.ro.  Fiind vorba despre o afecțiune provocată de numeroase cauze (alergii, infecții sau afecțiuni ale organelor interne), stomatita este dureroasă, asociată cu roșeață, sângerări și umflături ale zonei afectate.

 „Stomatita este o afecțiune care se poate dezvolta în orice etapă a vieții, includem aici și copilăria. La copii, se pot observa frecvent forme de stomatită herpetică, cauzată în special de virusul herpes simplex, dar și stomatita aftoasă. Stomatita herpetică se poate transmite prin schimbul de alimente sau prin sărut, însă cea aftoasă nu este contagioasă”, a declarat  dr. Ion Melnic, medic stomatolog.

Stomatita se manifestă prin febră însoțită de apariția unor vezicule sau ulcerații la nivelul cavității bucale, gingii umflate, salivație excesivă, dificultate la înghițire, respirație urât mirositoare. Stomatita aftoasă se prezintă prin simptome precum senzația de arsură sau furnicături în cavitatea bucală înainte de apariția altor manifestări, leziuni pe membrana mucoasă a cavității bucale, leziuni ce se transformă în ulcerații, dificultate la înghițire, respirație urât mirositoare.

Trebuie spus faptul că atât simptomele cât și tratamentul recomandat pentru stomatită depind în mod direct de cauza care a dus la apariția afecțiunii. Astfel, potrivit specialistului, în tratamentul stomatitei nu sunt recomandate antibioticele. Tratamentul este simptomatic, scopul acestuia fiind acela de reducere a durerii și sporirii remiterii leziunilor de pe mucoasa bucală. Pentru durere se recomandă analgezicele, iar pentru a grăbi vindecarea se recomandă igiena orală corespunzătoare și consumul de lichide. De asemenea, trebuie evitate alimentele foarte reci sau fierbinți, alimentele picante, sărate sau acide care pot cauza iritația exagerată a mucoasei bucale. Recuperarea completă durează între 10 și 20 de zile.

SănătateaTV.ro