În România, în fiecare zi, se fac 14 amputaţii în rândul persoanelor cu diabet zaharat, potrivit unui studiu efectuat de specialiştii români în domeniu timp de cinci ani şi făcut public în 2010. În acest context, implementarea unor măsuri concrete în vederea reducerii riscului şi a numărului de amputaţii, minore sau majore, în rândul persoanelor cu diabet zaharat este mai mult decât necesară.

Recunoaşterea oficială a profesiei de podiatru şi formarea de specialişti podiatri, alături de abordarea interdisciplinară a piciorului diabetic, ar duce la reducerea numărului de amputaţii la nivelul membrelor la persoanele cu diabet zaharat cu până la 85%, arată datele din cea de-a VIII-a ediţie a Atlasului de Diabet al Federaţiei Internaţionale de Diabet.

România a făcut, în ultimii ani, paşi importanţi în acest sens şi se bucură de sprijin internaţional.

„Sunt impresionată de ceea ce faceţi aici, în România, de foarte mulţi ani şi de faptul că viziunea şi scopurile dumneavoastră sunt foarte clare. Persoanele cu diabet şi picior diabetic aflate la risc, dacă le-am putea identifica ca societate, România, toată lumea, pe acelea care au risc de a dezvolta o ulceraţie, atunci putem face o mare schimbare. Nu avem dreptul doar de a accepta, trebuie să luptăm. Aşa că suntem responsabili pentru a avea mai puţine costuri pentru societate, costuri care pot fi folosite pentru o altă patologie, şi trebuie să creştem calitatea vieţii. Sunteţi pe un drum nou. Şi nu numai România. Ca un ambasador desemnat internaţional, văd România ca pe o ţară din partea de Est a Europei care să implementeze podiatria. Deci aveţi o responsabilitate mult mai mare decât credeţi pentru ţara voastră. Dacă va funcţiona aici, veţi fi un exemplu pentru atât de multe alte ţări. Vă rog, continuaţi! Şi noi vă vom sprijini să vă aliniaţi condiţiilor de a utiliza numele de podiatrie la toate nivelurile.”, a declarat dr. Kristien van Acker, preşedinte D-Foot Internaţional, în cadrul conferinţei –dezbatere Piciorul Diabetic şi Amputaţiile. Spune STOP! Acţionează ACUM!”.

Potrivit preşedintelui D-Foot International, la nivel global la fiecare 20 de secunde se pierde un membru undeva în lume, ca o consecinţă a diabetului zaharat. Totodată, atrage atenţia asupra scăderii calităţii vieţii acestor pacienţi şi asupra unei îngrijiri integrate şi a educaţiei. Este nevoie ca persoana cu diabet care prezintă o ulceraţie la nivelul membrelor inferioare să ştie ce trebuie să facă, să ştie unde şi cui să se adreseze şi ce facilităţi are.

„Când ai o persoană cu o ulceraţie a piciorului, acest pacient trebuie să ştie unde să meargă, unde este specialistul care îngrijeşte picioarele. (...) Acest lucru nu este încă atins în ţara voastră. Aceasta este o condiţie a îngrijirii integrate: cum identifici specialistul în locul unde vă aflaţi, unde sunt centrele de îngrijire ale picioarelor. Elementele acestea încă nu le aveţi. Sau poate există în privat, dar nu în structurile de bază. Oamenii gândesc să lucreze împreună: diabetologi, chirurgi, asistenţi, podiatri în jurul pacientului. Dar trebuie să aveţi, de asemenea, echipe de prevenţie a piciorului: podiatri, medici generalişti care să se ocupe de screening. (...) Avem nevoie de centre de excelenţă în acest domeniu, aşa cum avem nevoie de centre de excelenţă în cancer. Este acelaşi lucru. Dar cum să conectăm pacienţii cu centrele? Ei trebuie să ştie unde să meargă.”, a mai adăugat dr. Kristien van Acker.

SănătateaTV.ro