Odată cu începerea şcolilor şi a grădiniţelor, copiii sunt mult mai expuşi la îmbolnăvire. Şi asta deoarece gradul de transmitere a infecţiilor virale este mult mai ridicat în colectivitate.

„Copilul, în general, care merge în colectivitate în primul an, şi aceasta este o mare dilemă a părinţilor, trece prin foarte multe infecţii. De obicei este o perioadă de acomodare, o luptă a propriului sistem imunitar al copilului cu provocările de mediu. Nu întotdeauna copii care intră în colectivitate sunt 100% sănătoşi. Pot avea rinite, rinofaringite, pot avea mici infecţii respiratorii, de căi respiratorii superioare care se transmit cu foarte mare uşurinţă către ceilalţi. Astfel, una dintre provocările noastre şi una dintre recomandările noastre este să stimulăm imunitatea acelor copii”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro dr. Valeria Herdea, medic primar Medicină de Familie.

Imunitatea copiilor poate fi stimulată prin diferite substanţe antivirale şi prin vaccinare. Pe lângă acest aspect, un rol deosebit îl are şi personalul care îngrijeşte sau interacţionează cu micuţii.

O altă afecţiune frecventă cu care se confruntă copiii este otita.

„La copilul sub doi ani ne confruntăm foarte des cu otite medii. Din păcate, există otite medii recurente la copii, otite favorizate de infecţii din sfera adenoamigdaliană şi acestea trebuie foarte bine investigate şi examinate. Şi asta deoarece există câteva criterii pe baza cărora se ajunge la adenoamigdalectomie. Un copil care sforăie, un copil care stă cu gurţia deschisă, un copil care are 3-4 infecţii respiratorii foarte severe, care au necesitat inclusiv tratament antibiotic în ultimele trei luni pune problema necesităţii adenoidectomiei (n.r. scoaterea polipilor). Dar această decizie se ia de comun acord, între medicul de familie, medicul cu specialitate O.R.L. şi părinte”, a subliniat dr. Valeria Herdea.

SănătateaTV.ro