Infecţiile virale se numără printre afecţiunile cel mai des întâlnite în rândul populaţiei, mai ales în anotimpurile reci. Aşa se face că cea mai mare parte a pacienţilor care se prezintă la cabinetul medicului de familie are o afecţiune virală.

„Afecţiunile virale reprezintă cel mai mare procent de prezentări în cabinetele medicale şi din păcate nu numai în timpul toamnei, ci de-a lungul întregului an. Copiii sub vârsta de cinci ani reprezintă aproape 50% din prezentările la cabinetul de medicină de familie. Din păcate tot sub cinci ani, 19% dintre copiii infectaţi cu pneumococ mor. De asemenea, tot sub vârsta de cinci ani şi peste vârsta de 65 de ani avem cel mai mare procent de pneumonii virale, din păcate cu evoluţie gravă. Infecţiile virale, aşa cum le numim, pentru că aproape 80-90% sunt de natură virală, apar atunci când se schimbă în primul rând temperatura afară, mai ales la intrarea în sezonul rece sau la ieşirea din sezonul rece, pentru că şi imunitatea noastră variază”, a declarat pentru www.sănătateatv.ro dr. Valeria Herdea, medic primar Medicină de Familie.

Afecţiunile virale pot fi prevenite prin măsuri corespunzătoare de igienă, dar mai ales prin vaccinare.

Vaccinarea trebuie realizată numai după un consult clinic realizat de medicul de familie, pentru a evita eventualele efecte secundare în cazul în care există deja o afecţiune virală deja instalată.

„La copilul mic peste şase luni, două doze de vaccin de 0,25 ml sunt suficiente. Acum OMS a ridicat chiar la 0,5 ml doza de vaccin la copilul care nu a mai fost anterior vaccinat. La adult se face o doză de vaccin anual”, a mai adăugat dr. Valeria Herdea.

SănătateaTV.ro