Dr. Valeria Herdea a explicat, într-un interviu pentru SanatateaTV.ro, că vaccinarea antigripală a copiilor este cea mai bună metodă de protecție împotriva complicațiilor severe pe care le poate da virusul gripal. Potrivit ei, tot mai puțini părinți aleg să nu își vaccineze copiii.

”A decide să respingi orice evidență și să iei o decizie care poate fi nefastă pentru sănătatea copilului tău înseamnă să-ți asumi și boala acestui copil. Nu cred că a te privi în oglindă după asta este foarte ușor. Părinții au înțeles și și-au procurat vaccin din rețeaua de farmacii. Oamenii au înțeles nevoia de protecție și au înțeles că există boli față de care nu există tratament. Atât în cazul virozelor cât și în cazul gripelor nu avem un tratament împotriva germenului, a virusului care produce îmbolnăvirea. Noi avem tratament care se adresează simptomelor", a afirmat ea.

Este foarte important ca vaccinul să fie efectuat într-un cabinet medical care are posibilități de intervenție în cazul unei alergii sau a unei probleme. Vaccinul este un produs biologic și nu se vaccinează oriunde,  fără un consult și fără cunoașterea antecedentelor. Medicul a explicat și care sunt diferențele dintre viroză și gripă:

”O viroză debutează mai puțin zgomotos, febra este până în 38, ne curge nasul, ne doare puțin gâtul, avem o stare de oboseală, ne scade pofta de mâncare, ne simțim un pic mai abătuți, în trei-cinci zile se rezolvă cu tratament simptomatic. Când vorbim despre gripă, vorbim despre o afecțiune cu debut zgomotos, cu febră mare, cu tuse, cu durere în gât, de multe ori tusea este însoțită de dureri de cap, de stare proastă, curbatură, ne dor mușchii, avem nevoie să dormim mai mult decât de obicei sau să stăm în pat”, a explicat medicul.

Câteva măsuri simple trebuie respectate astfel încât să scadă posibilitatea de îmbolnăvire în cazul copiilor:

”În primul rând să fie curat în casă la mine, să fie aerisit, curat, copiii mei să fie curați, cu mânuțele și unghiuțele curate, să aibă întotdeauna alimentație de bună calitate, proaspătă, la timp, să nu le lipsească o cană de suc de fructe în fiecare zi, lactate, brânzeturi, pește cât mai mult, și, dacă se poate, pește din ocean, să fie curat, sau pește alergat cum îi spunem noi, sport, mișcare în aer liber cu întreaga familie. Atunci când strănutăm să ținem minte că picăturile pe care le eliminăm atunci când strănutăm merg la 6 metri ,cel puțin, în jurul nostru, și îmbolnăvesc foarte mulți oameni. Ele sunt cele care transportă cel mai repede virușii care produc aceste îmbolnăviri”, afirmă dr. Herdea.

 

Ultimul update: 1 decembrie 2019