Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a anunțat că nu mai are, în depozit, nicio doză de vaccin pentru difterie. În aceste condiții, a cerut DSP Brăila transferul, cu titlu gratuit, al 600 de doze de vaccin.

Acesta va fi distribuit către medicii de familie.

Potrivit directorului DSP Tulcea, Mihael Nicolau, părinţii copiilor care trebuie să fie vaccinaţi sunt receptivi la acţiunile medicilor de familie.
"Având în vedere că în România nu s-au mai înregistrat cazuri de difterie de 30 de ani, am reamintit medicilor de familie definiţia de caz şi problemele de sănătate speciale conexe care trebuie să facă obiectul supravegherii epidemiologice", a menţionat directorul DSP.

 

Autoritățile recomandă vaccinarea populației

 

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) recomandă populației vaccinarea împotriva difteriei. Chiar dacă ați fost vaccinați în copilărie, dar nu ați fost făcut rapel în ultimii 10 ani, vaccinarea este recomandată, transmite CNSCBT.
Recomandarea se bazează pe faptul că în Ucraina au fost confirmate cazuri de difterie în 2019 (potrivit informările postate pe site-ul Ministerului Sănătății din Ucraina). Au fost identificate cazuri de difterie și în regiunile Zakarpattia și Chernivetsika, au granița comună cu Nordul României. România are 5 județe de graniță cu Ucraina (Botoșani, Maramureș, Satu Mare, Suceava și Tulcea).

 

Ce este difteria?


Difteria se răspândește cu ușurință între oameni prin contact direct sau prin aer, prin tuse sau strănut.

Difteria este o boală infecțioasă cu potential mortal, cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae. Simptomele debutează de regulă la 2-5 zile după expunere și încep cu durere în gât și febră.

În cazuri severe, bacteria produce o toxină, care în final produce complicații (ce pot include probleme renale, probleme de sângerare din cauza trombocitelor sau chiar lezarea mușchiului cardiac).
Singura modalitate de prevenire a difteriei este vaccinarea specifică.

Ultimul update: 29 noiembrie 2019

SănătateaTV.ro