Durerile de dinţi sunt descrise de mulţi drept cele mai rele dintre toate: puternice şi insuportabile. Cauzată de cele mai multe ori de afecţiuni ale cavităţii bucale, durerea se intensifică din ce în ce mai tare în sezonul rece, spun medicii, potrivit unui comunicat de presă sosit pe adresa redacției Sănătatea TV.

Specialiștii au întocmit o listă cu câteva dintre cele mai frecvente cauze ale apariției durerilor de dinți, printre care:

1. Probleme cu sinusurile

Dacă durerea de dinţi apare odată cu venirea frigului, aceasta ar putea fi asociată cu afecţiuni ale sinusurilor.  Atunci când sinusurile sunt afectate, pacienţii acuză o durere la nivelul dinţilor de pe arcada superioară, explică specialiștii.

2. Retragerea gingiilor

Potrivit specialiștilor, persoanele cu dinţi sensibili se pot confrunta cu căderea gingiei cauzată de deteriorarea smaltului. Durerea este intensificată de fiecare dată când dintele intră în contact cu alimente fierbinţi sau reci.

3. Apariţia unui abces

Abcesul este o infecţie dentară cauzată de resturile alimentare depuse pe dinţi şi gingii şi de o igienă orală deficitară, explică specialiștii. Medicii atrag atenția că abcesul poate provoca inflamaţii grave, cu umflături, infecţie şi dureri care pot persista ore întregi. Netratat, el poate duce la afecţiuni ale gingiilor şi creşte şansa de a recidiva, de aceea se recomandă controlul şi tratamentul prescris de stomatologi.

 4. Scrâşnirea dinţilor în somn

De multe ori, persoanele care scrâşnesc din dinţi noaptea realizează că fac asta abia când ajung la medic din cauza durerilor pe care le resimt când muşcă, explică medicii stomatologi. Potrivit acestora, afecțiunea este asociată şi cu alte simptome cum ar fi dureri de cap, dureri ale muşchilor faciali şi senzaţia de falcă rigidă. Obiceiul scrâşnirii poate fi înlăturat printr-o protecţie realizată de medic, pe care pacientul o poartă în timpul nopţii.

5. Desprinderea plombelor

Plombele cad atunci când se aplică prea multă forţă asupra lor sau atunci când materialul începe să se descompună, spun specialiștii.  În spaţiul creat în urma desprinderii plombelor încep să se strângă alimentele care provoca presiune. Zona devine şi mai sensibilă la temperaturi scăzute, până când este din nou acoperită, explică specialiștii. Potrivit acestora, imediat ce o persoană constată căderea unei plombe, trebuie să se prezinte la medic pentru a remedia situația. 

SănătateaTV.ro