Ecografia abdomino-pelvină face parte dintre testele screening obligatorii pe care un pacient internat trebuie să le facă.

Ecografia abdominală complexă este indicat să fie realizată pentru orice suferinţă acută ce are ca punct de plecare abdomenul şi aparatele şi organele acestuia, care dau o suferinţă toracică.

Ecografia abdominală complexă necesită o pregătire anterioară a pacientului. Acesta trebuie să se prezinte nemâncat şi să fi consumat cel puţin 0.5 litri de lichide înainte de ecografie, astfel încât vezica să fie plină.

“Ecografia abdomino-pelvină permite vederea structurilor parenchimatoase: ficat, colecist, pancreas, rinichi, vezică şi organe genitale. Se pot decela adenopatii retroperineale şi tumorile organelor care conţin aer: stomac, intestin subţire, colon. Este vorba despre tumori care au dimensiunea de patru-cinci centimetri”, potrivit dr. Edith Dăboveanu, medic primar radiodiagnostic şi imagistică medicală în cadrul Spitalului de Urgenţă “Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.

Ecografia abdominală se confruntă însă cu o limită de rezoluţie. Limita de rezoluţie este dată de limitele aparatului şi de pregătirea pacientului. “Un pacient care se prezintă în urgenţă cu stomacul plin, fără lichid consumat în prealabil, cu un ileus reflex produs de colicile biliare, poate să afecteze imaginea ecografică”, potrivit dr. Dăboveanu.

Ecografia abdomino-pelvină ne poate conduce la stabilirea cauzelor unei suferinţe însă ea trebuie coroborată cu un examen clinic sau paraclinic.

Ecografia abdominală este completată cu un examen Doppler de vascularizaţie a organelor atunci când se detectează leziuni de natură vasculară.

Ecografia abdominală nu înlocuieşte endoscopia ci o completează.

SănătateaTV.ro