În prezent, în întreaga lume, sunt peste 450 de milioane de pacienți cu diabet zaharat, iar previziunile de viitor tind să arate o creștere cu aproximativ 50% a numărului de persoane cu diabet zaharat până în anul 2025. Un alt lucru îngrijorător este faptul că una din două persoane cu diabet nu știe ca are diabet, iar una din șase sarcini este afectată de perturbări ale metabolismului glucidic.

 

O boală tot mai frecventă

 

În România, prevalența diabetului zaharat este de peste 10%, în timp ce prevalența greutății crescute și a obezității la persoanele adulte este de peste 50%. „Dacă în acest moment o persoană din unsprezece are diabet zaharat, ne așteptăm ca în viitorul apropiat o persoană din zece să aibă această boală”, a atras atenția prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM), cu prilejul Cursului SRDNBM, care are loc sâmbătă, 27 octombrie, la Oradea.

„Avem mulți specialiști, mulți medici diabetologi, dar și mulți pacienți. Civilizația, din păcate, a dus la o creștere a incidenței cancerului, a obezității și a diabetului în populație. Noi, la chirurgie, ne confruntăm cu cazuri de picior diabetic la pacienți care nu știau că au diabet”, a declarat prof. dr. Adrian Maghiar, decanul Facultății de Medicină a Universității din Oradea și gazdă a evenimentului.

 

Informații de actualitate

 

„Sperăm ca acest curs să reprezinte un punct de progres în domeniul educației în diabetologie”, a declarat prof. dr. Amorin Popa, coordonator local al manifestării științifice.

Cursul SRDNBM care are loc sâmbătă, 27 octombrie, la Oradea, este primul care se desfășoară sub noua platformă-program a Societății. Noile direcții strategice sunt: dezvoltare durabilă – educație – colaborare – diabet 360. Cursul își propune să ofere medicilor informații de actualitate cu privire la prevenția, depistarea precoce și tratamentul diabetului și al complicațiilor bolilor metabolice și de nutriție, având ca obiectiv sprijinirea educației medicale continue a medicilor implicați în managementul persoanelor cu diabet, pentru creșterea calității îngrijirii.

Ultimul update: 27 octombrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.