Canicula face ravagii în Europa, iar România resimte valul de căldură chiar dacă nu s-a aflat în vizorul codurilor de foc. În timp ce țările vest-europene trec prin valuri de căldură cu temperaturi care se apropie de 50 de grade Celsius, în țara noastră termometrele nu depășesc 35 de grade Celsius. Totuși, din cauza umidității excesive și a oscilațiilor de temperatură, stresul termic este resimțit puternic mai ales pe timpul nopții, avertizează meteorologii.

            Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că oamenii trebuie să fie atenți și să ia măsuri pentru a se proteja de valul de căldură tropicală care a lovit Europa. O hidratare adecvată, menținerea unei temperaturi normale a corpului, dar și dușurile și folosirea hainelor din materiale naturale în culori deschise sunt esențiale pentru a depăși cu bine această perioadă, susțin specialiștii. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să poarte pălării și ochelari de soare, să acopere ziua ferestrele, iar dimineața să aerisească încăperile și să folosească prosoape umede la ferestre pentru a răcori camerele. În timpul perioadelor de caniculă, lumea este sfătuită să se hidrateze corespunzător și să evite alcoolul, cafeaua și zahărul. În plus, medicii recomandă să fie consumată mâncare ușoară, cu multe legume și fructe, mai puțin carne și grăsimi.

Sfaturi_OMS

            OMS atenționează că, în fiecare an, valurile de caniculă pun în pericol sănătatea multor oameni, în special a celor în vârstă. Căldura excesivă provoacă oboseală accentuată, atacuri de cord sau confuzie și poate înrăutăți problemele de sănătate deja existente cum ar fi bolile cardiovasculare și respiratorii. „Pacienții cu diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, hipertensiune sau sechele de infarct, cu boală cardiacă ischemică sau insuficiență cardiacă trebuie să aibă foarte mare grijă pentru a nu se produce o decompensare a bolii de bază. La fel, ne referim la pacienții cu boli obstructive pulmonare, bronhopneumopatie cronică obstructivă sau cu astm bronșic, pentru că și ei se decompensează ușor. Copiii mici se deshidratează foarte ușor și trebuie să se plimbe, dar la orele când este răcoare, iar persoanele vârstnice trebuie să evite perioadele cu căldură mare. Nu se fac plimbări la orele prânzului, este bine să se facă deplasări doar în cazuri de extremă urgență”, a declarat Rodica Tănăsescu, vicepreședintă a Societății Naționale de Medicina Familiei, pentru SănătateaTV.ro.

            În timpul zilelor de caniculă, este recomandată păstrarea unei temperaturi scăzute în locuințe, sub 32 de grade Celsius ziua și 24 de grade noaptea. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să poarte pălării și ochelari de soare, să evite activitățile fizice intense, să stea la umbră și să nu lase copiii sau animalele în mașini. Oamenii în vârstă sunt însă cei mai afectați de schimbările bruște de temperatură, iar cei singuri sau bolnavi ar trebui vizitați cel puțin o dată pe zi în aceste perioade, spun medicii.

            Reprezentanții OMS mai atenționează că persoanele care se simt slăbite, anxioase, au amețeli, stări permanente de sete și dureri de cap trebuie să ceară ajutorul medicilor. Ca prime măsuri, trebuie să stea într-un spațiu răcoros și să-și monitorizeze temperatura corpului. În cazul în care apar spasme musculare, e nevoie ca persoana respectivă să se odihnească și să bea lichide care conțin electroliți. Însă, dacă spasmele musculare țin mai mult de o oră, apar simptome neobișnuite, prezintă stări de delir, piele uscată, febră, convulsii sau pierderea cunoștinței, trebuie chemată ambulanța.

 

Ștefania Doroftei

SănătateaTV.ro