„Calitatea aerului este esențială pentru a trăi, iar pentru a trăi este necesar să respiri. Plămânul este primul organ care este expus la poluarea aerului și în același timp cel mai afectat”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președinta Societății Române de Pneumologie (SRP). Am vorbit cu Ruxandra Ulmeanu cu ocazia desfășurării ediției aniversare – cu numărul 25 – a Congresului național al SRP. Ediția din acest an a manifestării știițifice s-a desfășurat sub tematica „Plămânul și calitatea aerului – o nouă frontieră”.

 

Efectele poluării la nivel local

 

„Activitățile umane curente – tot ceea ce facem – predispun la poluare. Mai mult de o treime din această poluare este generată chiar în casele noastre. Este poluarea la care nu te-ai aștepta să provoace prea mult rău, este poluarea rezultată în urma încălzirii caselor noastre cu cărbuni, cu petrol, cu kerosen. Această poluare se datorează arderii ineficiente a acestor combustibili. Mai mult de 80% din populația din mediul rural a României se încălzește și gătește cu materiale poluante”, a explicat Ruxandra Ulmeanu. Multe din aceste persoane se expun zilnic la poluare și, inevitabil, la riscul de a dezvolta boli ale plămânului. Femeile care se îngrijesc de gospodăriile unde se ard materiale poluante și copiii care cresc în acest mediu sunt cei mai predispuși la îmbolnăviri, a explicat președinta SRP.

 

Efectele poluării la nivel global

 

În continuare, tot ceea ce facem noi acum – începând cu motoarele diesel și terminând cu felul în care funcționează industria de care depindem – duce la încălzirea globală și determină fenomene ireversibile. „Nici unul din noi nu credea la început cât de periculos poate fi acest fenomen. Acum observăm că încălzirea globală duce la topirea permafrostului sau la topirea ghețarilor. Aceste fenomene atrag după sine creșterea nivelului mărilor și oceanelor, dar și apariția unor fenomene meteo extreme. Apar furtuni puternice cu descărcări electrice, dar și perioade tot mai mari de secetă”, a explicat Ruxandra Ulmeanu.

Încălzirea globală atrage după sine și fenomenul gazelor de seră – emisia de dioxid de carbon, dioxid de azot și dioxid de sulf. Alături de o creștere a concentrației particulelor fine aflate în suspensie, aceste emisii predispun la o încălzire globală și mai accentuată.

În cadrul ediției din acest an a Congresului național al SRP, care se desfășoară în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie la Poiana Brașov, vor fi prezentate informații bazate pe dovezi privind impactul negativ pe care poluarea aerului îl are asupra sănătății. De asemenea, în cadrul dezbaterilor, se vor căuta soluții pentru a adresa problema poluării aerului în România.

Ultimul update: 1 noiembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.