În fiecare an, la data de 3 decembrie este marcată Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Aceasta a fost stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în anul 1992 şi reprezintă un prilej de a reafirma rolul important pe care persoanele cu dizabilități îl au în societate.

Tema din acest an este „Responsabilizarea persoanelor cu dizabilități și asigurarea incluziunii și egalității”, anunță reprezentanții ONU. Persoanele cu handicap, atât în ​​calitate de beneficiari, cât și ca agenți ai schimbării, pot accelera procesul de dezvoltare incluzivă și durabilă și pot promova o societate rezilientă pentru toți, susțin reprezentanții ONU. Guvernele, persoanele cu dizabilități și organizațiile lor reprezentative, instituțiile academice și sectorul privat trebuie să funcționeze ca o echipă pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Pentru a marca această zi, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi, organizează la nivel naţional mai multe evenimente care au în jurul lor tema angajării în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, având în vedere că promovarea vieţii independente în comunitate constituie o prioritate pentru toate instituţiile din domeniu. Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi va organiza și o masă rotundă cu tema „Perspective în angajarea persoanelor cu dizabilităţi”, în scopul identificării celor mai bune soluţii de integrare pe piaţa muncii a acestei categorii de persoane. Programul zilei de 3 decembrie include şi Gala premiilor de excelenţă în domeniul dizabilităţii, eveniment care va fi găzduit de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi. Printre manifestările din țară se numără și un eveniment organizat la Timișoara de Asociația Ceva de Spus și Fundația de Abilitare Speranța „Dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități – încotro?”.

Totodată, cu această ocazie, secretarul general al ONU va lansa un raport-pilot, intitulat „Raportul emblematic al ONU privind dizabilitatea și dezvoltarea | 2018 - Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă de către, pentru și cu persoanele cu dizabilități”. Evenimentele organizate cu această ocazie la sediul ONU vor reuni statele membre, entitățile ONU, factorii de decizie naționali și locali, organizațiile societății civile, institutele academice și organizațiile persoanelor cu handicap pentru a discuta despre calea de urmat privind integrarea acestor persoane.

Ultimul update: 3 decembrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.