Primăria Municipiului București (PMB) lansează mâine campania „Sigilarea molarului de 6 ani”, care se va desfășura, începând cu acest an școlar. Beneficiarii vor fi toți elevii între 7 și 8 ani din școlile de stat din București, iar procedura va avea loc în unitatea de învățământ a copilului sau la cabinetul stomatologic de care aparține acesta.

Campania va fi derulată prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți București. 

Implementarea proiectului este absolut necesară, deoarece în urma consultațiilor efectuate de medicii stomatologi din Rețeaua de Medicină Școlară a ASSMB, aceștia au constatat o incidență crescută a carierii molarului de 6 ani, care este un dinte definitiv. 

Din 2016, copiii din școlile și liceele din București beneficiază de consultații și tratamente stomatologice gratuite în cabinetele stomatologice școlare din unitățile de învățământ unde studiază sau unde sunt arondați. Rețeaua de Medicină Școlară a ASSMB cuprinde 144 de cabinete stomatologice în școli și 13 cabinete stomatologice în universități.

 

Cum a apărut campania „Sigilarea molarului de 6 ani”

 

Necesitatea campaniei „Sigilarea molarului de 6 ani” apare ca urmare a preponderenței solicitărilor acestei intervenții la cabinetele medicale stomatologice din rețeaua de medicină școlară ASSMB. Pentru că molarul de 6 ani iese pe „nevăzute” și este, de cele mai multe ori, confundat cu o măseluță de lapte, el nu primește suficientă atenție și are o vulnerabilitate crescută la carie (aproximativ 50% în primul an și de 80 % în cel de-al doilea an posteruptiv).

Procedura de sigilare este un procedeu complet neinvaziv, care nu doare absolut deloc și totul durează aproximativ 15 minute. Procedeul debutează cu perierea măseluței cu o pastă profesională cu gust plăcut, după care se aplică un material fluid, îmbogățit cu substanțe anticarie ce se va fotopolimeriza ulterior. Copilul nu are restricții în privința consumului de lichide și alimente.

Ultimul update: 8 octombrie 2019

SănătateaTV.ro