Elevii din Bucuresti, cu varste intre 10 si 17 ani, pot beneficia de vouchere in valoarea de maximum 990 de lei pentru aplicarea de aparate ortodontice fixe, in cadrul “Proiectului SMILE”.  Voucherul acopera costul amprentei de studiu si celor doua arcade, preturile consultatiilor si dosarului imagistic urmand a fi suportate de catre parinti/reprezentantul legal.

20.000 de elevi vor putea beneficia de vouchere, anunta Administratia Spitalelelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB). Pana in prezent exista opt puncte de lucru (care apartin de patru clinici stomatologice particulare) unde vor putea fi folosite voucherele. Potrivit reprezentantilor ASSMB, toate clinicile din proiect vor aplica pretul de 990 de lei pentru amprenta de studiu si cele doua arcade in cazul utilizarii voucherelor. 

 

Criterii de eligibilitate a beneficiarilor

 

Pot fi beneficiari ai proiectului doar copiii cu varste intre 10 si 17 ani, care au domiciliul stabil in Bucuresti sau viza de resedinta obtinuta cu cel putin sase luni inainte de depunerea cererii. 

De asemenea, ca sa poata obtine voucherul, copiii trebuie sa aiba, obligatoriu, o adeverinta medicala ce poate fi eliberata doar de cabinetul scolar de medicina dentara. Adeverinta trebuie sa ateste o dentitie tratata, fara carii si care poate suporta tratament medical ortodontic.

 

Parcursul solicitantilor

 

1. Eliberarea unei adeverinte medicale de la cabinetul de medicina dentara din cadrul unitatilor de invatamant scolar. 

2. Prezentarea la medicul specialist ortodont din una dintre unitatile medicale de specialitate afiliate, pentru investigatiile necesare eliberarii indicatiei de aplicare a aparatului ortodontic.

3. Reprezentantul legal al copilului se va inscrie on-line pe site-ul www. assmb.ro, sectiunea “Proiect SMILE”.

4. in termen de maximum 15 zile lucratoare, reprezentantul legal va fi anuntat (telefonic/email) sa se prezinte la sediul ASSMB cu dosarul.

5. in termen de minimum 10 zile lucratoare de la prezentarea la sediu se emite decizia de aprobare sau de respingere a dosarului in proiect.

6. Dupa comunicarea deciziei, beneficiarul, prin reprezentantul legal, va semna contractul de acordare a voucherelor.

7. Reprezentantul legal va contacta unitatea medicala de specialitate pentru care a optat, in vederea stabilirii programarii. Lista acestora poate fi consultata online. Se va prezenta impreuna cu beneficiarul avand asupra sa voucherele, decizia de aprobare si cartea de identitate.

 

Detalii despre proiect

 

Potrivit comunicatului ASSMB, bugetul alocat per beneficiar este de maximum 620 de lei in cazul aplicarii unei singure arcade (superioare sau inferioare), respectiv 990 de lei, pentru aplicarea ambelor arcade.

“Mai intai, elevul primeste un voucher de 250 de lei pentru amprenta si model de studiu si apoi, pentru fiecare arcada, cate un voucher de 370 de lei”, se arata in comunicat.

“Dosarul imagistic initial, cel in baza caruia medicul ortodont stabileste daca avem sau nu nevoie de un aparat ortodontic fix, precum si toate consultatiile intra in sarcina parintilor”, a specificat Vasile Apostol, directorul de Programe-Proiecte ASSMB.  

Bugetul proiectului, finantat de Primaria Capitalei, este de 20.053.000 de lei, pentru 10.000 de beneficiari in anul 2019 si 10.000 de beneficiari in anul 2020. 

“Afirm si imi asum, ne asumam, ca in situatia in care numarul de beneficiari nu va fi consumat, vom prelungi, evident, perioada de implementare a acestui proiect. Nu ne vom raporta sa facem economii din punct de vedere bugetar. Noi ne vom atinge indicatorul din punct de vedere al numarului copiilor”, a spus Vasile Apostol.

Toate detaliile programului sunt disponibile pe site-ul proiectului