Info SănătateaTV.ro: Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor
Luni, 20 aug 2018      02:43
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

(P) Asociatia de Podiatrie: Avem nevoie de podiatri in Romania, au un rol esential in ingrijirea persoanei cu diabet

16 martie 2016    
Podiatrul este unul dintre specialiștii care ar trebui să facă parte din echipa care se ocupă de îngrijirea persoanei cu diabet zaharat și picior diabetic, având rol nu doar în îngrijirea ci și în educarea pacientului.
 
„Din punct de vedere al podiatrului, îngrijirea persoanei cu diabet este esențială. Podiatrul este cel care trebuie sau ar trebui să facă screening-ul de picior diabetic, este cel care face prevenție de picior diabetic, este cel care face tratamentele sau îngrijirea, de fapt conservativă, a picioarelor la pacienții cu diabet. Este cel care face educație pacientului cu diabet, este cel care identifică diverși factori de risc la nivelul piciorului persoanelor cu diabet și, fără discuții, în echipa din care trebuie să facă parte este cel care ar trebui să facă multe trimiteri la ceilalți colegi de echipă, fiecare cu rolul lui specific”, a explicat Dr. Norina Gâvan, Președintele Asociației de Podiatrie.
 
În România, nu se poate vorbi încă de existența unor astfel de specialiști, însă Asociația de Podiatrie depune eforturi susținute în acest sens.
 
„Este un deziderat și un vis al Asociației de Podiatrie. Am dori și ne dorim să putem pomeni de podiatru undeva la nivelul anului 2017 – 2018. De podiatru în sine ca și meserie ar trebui să mai avem puțină răbdare pentru că trebuie să pregătim educația academică a acelor care vor urma această linie profesională, dar ne dorim ca înainte de asta să avem asistenți medicali care să aibă competență în podiatrie, care să aibă, de ce nu o specializare în îngrijirea piciorului. Pas cu pas, step by step, pășim cu încredere și la un moment dat vom avea și acești podiatri. Până atunci, însă, este nevoie de conștientizarea tuturor problemelor de la nivelul picioarelor, în special a problemelor pe care le ridică diabetul zaharat la nivelul picioarelor”, a mai spus Dr. Gâvan.
 

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui workshop desfășurat în 10 și 11 martie 2016, la Suceava, ce a avut ca temă tratamentul minim invaziv în boala periferică la piciorul persoanei cu diabet. Evenimentul a fost organizat de Societatea de Neuropatie Diabetică și Asociația de Podiatrie cu sprijinul Centrului Antidiabetic din cadrul Spitalului de Urgență Sf. Ioan cel Nou din Suceava. 

 
Sanatateatv.ro