Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Mari români și invențiile lor. Despre Victor Babeș, la mall Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Mari români și invențiile lor. Despre Victor Babeș, la mall Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Mari români și invențiile lor. Despre Victor Babeș, la mall
Joi, 20 sep 2018      20:28
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!

Complicatiile diabetului zaharat: provocari si solutii pentru optimizarea ingrijirii

09 decembrie 2016    
Experţi români şi din străinătate în gestionarea neuropatiei diabetice şi a piciorului diabetic au dezbătut cele mai noi abordări în managementul acestor complicaţii ale diabetului zaharat la Congresul Naţional de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic, cu participare internaţională, Neurodiab 2016.
 
Prima zi a congresului a adus în centrul dezbaterilor actualitățile din domeniul podiatriei și al piciorului diabetic, trecând de la o abordare de ansamblu, în context mondial, la explicarea și motivarea necesității recunoașterii acestei discipline în România. În ce-a dea doua zi a congresului tema principală în jurul căreia s-au concentrat discuțiile a fost neuropatia diabetică
 
„Al patrulea Congres de Neuropatie diabetică și Picior Diabetic, al Societății de Neuropatie Diabetică,  a reunit din nou lideri de opinie internaționali. Am avut premiere în ceea ce privește participarea la acest eveniment, în special în secțiunea de picior diabetic. (...) Cu mândrie vă pot spune că am reușit să gândim un concept integrat și să fim în vizorul internațional, legat de ceea ce facem noi în România, pentru a avea competențe de podiatrie, pentru a avea podiatrii, dar pentru început pentru a avea asistentele medicale specializate în îngrijirea picior diabetic și asta pentru că piciorul diabetic este fără discuție o problemă critică din toate punctele de vedere, atât social, cât și economic. Iar pentru noi calitatea vieții pacienților noștri contează”, a declarat dr. Norina Gâvan, secretar general al Societății de Neuropatie Diabetică NeuroDiab.
 
„Cel mai important este stabilirea nivelului de îngrjire pe care îl avem noi în acest moment, nivel care, trebuie să recunoaștem, este precar. Apoi să facem prevenție, iar în ceea ce privește prevenția, aceasta înseamnă inclusiv educația pe care va trebui să o facem asistentelor medicale, iar acestea să transpună la rândul lor această educație în rândul persoanelor cu diabet zaharat și cu probleme de risc ale picioarelor”, a adăugat dr. Norina Gâvan.  
 
Diabetul zaharat este o problemă majoră de sănătate publică atât la nivel global, cât și în România, cu un impact semnificativ la nivelul calității vieții pacienților. Rezultatele celui mai recent studiu epidemiologic în acest sens (PREDATORR) au arătat că diabetul afectează circa 1.750.000 de români cu vârste între 20 și 79 de ani. Pe de altă parte, în România 16.5% dintre adulții cu vârste între 20 și 79 de ani au prediabet. O altă problemă o reprezintă complicațiile afecțiunii. Potrivit unui studiu al Societății de Neuropatie Diabetică, 67% dintre persoanele cu diabet dezvoltă neuropatie diabetică – cea mai frecventă complicație a afecțiunii, care, nedepistată la timp și în lipsa unui management eficient, poate conduce la amputații.
 
„Trebuie să fim foarte atenți la cum cheltuim resursele care ne stau la dispoziție. Având în vedere că diabetul zaharat este o boală extrem de prevalentă și din păcate prelavența crește și în România. De altfel sunt foarte mulți pacienți cu diabet, unii dintre ei nu sunt diagnosticați, clar numărul de pacienți va fi mai mare, iar resursele sunt limitate. Trebuie întotdeauna să aplicăm acele strategii care sunt și eficiente din punct de vedere al costurilor, pentru că trebuie să oferim tuturor bolnavilor același acces la cunoștințe și la resurse. În al doilea rând, o educație a bolnavului este absolut esențială. Un pacient educat este dispus să participe în mod activ la tratametul de zi cu zi și de asemenea, să educăm pacienții să se uite la picioarele lor, să educăm doctorii să descalțe pacienții este extrem de important”, a declarat prof. dr. Rodica Pop-Bușui, de la Universitatea din Michigan, Statele Unite ale Americii.
 

    

 
Sanatateatv.ro